Ruch w polu elektryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ViolinFinnigan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Ruch w polu elektryczny

Post autor: ViolinFinnigan »

Mam takie zadania:

"Elektron o masie m i ładunku e wpada w obszar jednorodnego pola elektrycznego o natężeniu E z prędkościąv0 prostopadłą do E. Opisać ruch tego elektronu."

I to wszystko zapisałam:


Na ładunek działa siła Coulomba równa F=q*E.
Korzystając z III zasady dynamiki Newtona.
\[
F_w=m*a \]

\[a= \frac{q*E}{m}
\]

Kierunek przyspieszenia ładunku jest zgodny z kierunkiem natężenia pola elektryczne. Cząsteczka będzie poruszać się po torze parabolicznym.
Ujemny ładunek odchyli się w kierunku dodatniej okładki kondensatora.
Ruch analogiczny do rzutu poziomego.



Czy ma to w ogóle sens? I czy można coś jeszcze dodać?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch w polu elektryczny

Post autor: korki_fizyka »

Rozłóż sobie ten ruch na dwa kierunki i opisz je oddzielnie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ