Natężenie pola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ViolinFinnigan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Natężenie pola

Post autor: ViolinFinnigan »

Mam takie zadanie:

Dwa punktowe ładunki q_1 = 2*10^(-8) i q_2 = - 1*10^(-8)znajdują się w powietrzu w odległości d = 10cm od siebie. Obliczyć natężenie pola w punkcie odległym o r1 = 8cm od pierwszego i r2 = 7cm od drugiego ładunku.

I doszłam do czegoś takiego:
Uznałam, że punkt, który badamy jest wierzchołkiem trójkąta o bokach 10cm, 8cm i 7 cm.
\(E_1-\) natężenie od pierwszego
\(E_2\) - natężenie od drugiego
Korzystając z twierdzenia cosinusów, obliczam \(\cos \alpha\) między bokami 8 i 7. Z tego samego kąta korzystam obliczając wypadkowe natężenie E
\[
E_w= \sqrt{(E_1)^2+(E_2)^2 - \cos\alpha * E_1*E_2}
\]

I teraz pytanie, czy to w ogóle ma sens?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola

Post autor: kerajs »

ViolinFinnigan pisze: 21 mar 2021, 14:03 Korzystając z twierdzenia cosinusów, obliczam \(\cos \alpha\) między bokami 8 i 7. Z tego samego kąta korzystam obliczając wypadkowe natężenie E
\[
E_w= \sqrt{(E_1)^2+(E_2)^2 - \cos\alpha * E_1*E_2}
\]

I teraz pytanie, czy to w ogóle ma sens?
Ma sens, choć raczej w formie:
\(|E_w|= \sqrt{(E_1)^2+(E_2)^2 - 2|E_1||E_2|\cos (180^0-\alpha ) } \)
skoro ładunki są różnoimienne.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola

Post autor: korki_fizyka »

kerajs pisze: 21 mar 2021, 14:33
ViolinFinnigan pisze: 21 mar 2021, 14:03 Korzystając z twierdzenia cosinusów, obliczam \(\cos \alpha\) między bokami 8 i 7. Z tego samego kąta korzystam obliczając wypadkowe natężenie E
\[
E_w= \sqrt{(E_1)^2+(E_2)^2 - \cos\alpha * E_1*E_2}
\]

I teraz pytanie, czy to w ogóle ma sens?
Ma sens, choć raczej w formie:
\(|E_w|= \sqrt{(E_1)^2+(E_2)^2 - 2|E_1||E_2|\cos (180^0-\alpha ) } \)
skoro ładunki są różnoimienne.
Jeżeli przez \(\alpha\) oznaczymy kąt zawarty między bokami \(r_1\) i \(r_2\), to

\(|E_w|= \sqrt{(E_1)^2+(E_2)^2 \color{red}{+} 2|E_1||E_2|\cos (180^0-\alpha ) } \) i

ostatecznie wzór autorki ma głęboki sens, bo \(\cos (180^0-\alpha) = -\cos \alpha\) :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola

Post autor: kerajs »

Ech, i tu pobłądziłem. Przynajmniej wychwyciłem brak cyfry 2, lecz marna to pociecha.
ODPOWIEDZ