Na łodzi płynącej z prędkością \(v_{0}\) zwinięto żagiel w chwili \(t_{0}\), lecz łódź płynie w dalszym ciągu. W czasie tego ruchu dokonano pomiarów prędkości łodzi. Pomiary te wykazały hiperboliczną zależność prędkości od czasu (v jest proporcjonalne do 1/t). Znaleźć zależności:
a) Przyspieszenia a łodzi od czasu i prędkości
b) Drogi s przebytej przez łódź od czasu
c) Prędkości v łodzi przebytej po zwinięciu żagla
Zadania rzut, opór, ruch prostolinowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania rzut, opór, ruch prostolinowy
Umiesz różniczkować i całkować?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadania rzut, opór, ruch prostolinowy
Mniej więcej sobie z tym radzę. Nie wiem po prostu jak się za to zadanie zabrać, od czego zacząć etc
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania rzut, opór, ruch prostolinowy
\(v= \frac{v_o}{t}\)
\(a =\frac{dv}{dt}=..\)
\(s=\int v\cdot dt =..\) w odpowiednich granicach
\(a =\frac{dv}{dt}=..\)
\(s=\int v\cdot dt =..\) w odpowiednich granicach
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl