Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 08 mar 2021, 20:27
- Podziękowania: 1 raz
Fizyka
Jądro atomu uranu ma promień \(R\) równy 6,8fm. Przyjmij, że ładunek dodatni tego jądra jest równomiernie rozłożony w jego objętości i wyznacz natężenie wytworzonego przez ten ładunek pola elektrycznego na powierzchni jądra.
-
- Fachowiec
- Posty: 1509
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Fizyka
Jądro Uranu \( U^{92} \) ma ładunek:
\( Q = 92\cdot e = 92\cdot 1,6\cdot 10^{-19} C = 147,2 \cdot10^{-19} C. \)
Wartość natężenia pola elektrycznego wytwarzanego przez ten ładunek na powierzchni jądra
\( E = \frac{Q}{4\pi\cdot \epsilon_{0}\cdot R^2}. \)
\( E = \frac{147,2 (C)\cdot 10^{-19}}{4\cdot 3,14 \cdot 8,85\cdot 10^{-12}\left(\frac{F}{m}\right) \cdot (6,8)^2\cdot (10^{-15})^2(m^2)} \approx 2,9\cdot 10^{21}\frac{V}{m}. \)
\( Q = 92\cdot e = 92\cdot 1,6\cdot 10^{-19} C = 147,2 \cdot10^{-19} C. \)
Wartość natężenia pola elektrycznego wytwarzanego przez ten ładunek na powierzchni jądra
\( E = \frac{Q}{4\pi\cdot \epsilon_{0}\cdot R^2}. \)
\( E = \frac{147,2 (C)\cdot 10^{-19}}{4\cdot 3,14 \cdot 8,85\cdot 10^{-12}\left(\frac{F}{m}\right) \cdot (6,8)^2\cdot (10^{-15})^2(m^2)} \approx 2,9\cdot 10^{21}\frac{V}{m}. \)