Pole elektryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pole elektryczne
Jaką siłą F pręt o długości \(l\) wygięty w kształcie półokręgu i naładowany ładunkiem \(q\) będzie przyciągał ładunek punktowy przeciwnego znaku \(q_1\) znajdujacy się w środku tego półokręgu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1544
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Pole elektryczne
\( \vec{E} = \frac{\lambda}{4\pi \varepsilon_{0}\cdot r} \left[\sin(\theta)\right]_{-\frac{\theta}{2}}^{\frac{\theta}{2}} \)
\( \lambda = \frac{q}{r\cdot \theta}, \ \ \theta [rad] \)
\( r = \frac{l}{\pi}, \)
\( \vec{F} =...\)
\( \lambda = \frac{q}{r\cdot \theta}, \ \ \theta [rad] \)
\( r = \frac{l}{\pi}, \)
\( \vec{F} =...\)