Pole elektryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Truskawka12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 mar 2021, 20:27
Podziękowania: 1 raz

Pole elektryczne

Post autor: Truskawka12 »

Przedyskutować postać pól elektrycznych dipola i kwadrupola liniowego. Jaką symetrię mają te pola?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pole elektryczne

Post autor: korki_fizyka »

Podręcznika brak? google nie działa? dipol, kwadrupol.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1490
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 398 razy

Re: Pole elektryczne

Post autor: janusz55 »

W elektryczności, radiotechnice w optyce molekularnej liniowej i nieliniowej rozpatruje się układy ładunków elektrycznych, które nazywamy ogólnie multipolami elektrycznymi.

Układ złożony z dwóch ładunków elektrycznych równych co do wartości ale naładowanych przeciwnie i znajdujących się w odległości \( |\vec{r}|\) od siebie nazywamy dipolem elektrycznym.

Dipol elektryczny charakteryzujemy momentem elektrycznym zdefiniowanym jako

\( \vec{p_{e}} = e\cdot \vec{r} = e\cdot( \vec{r}_{+} - \vec{r}_{-}) \)

gdzie

\( \vec{r} = \vec{r}_{+} - \vec{r}_{-} \) jest wektorem łączącym punkty, w których znajdują się odpowiednio ładunek dodatni i ujemny

Jeśli układ składa się z dużej liczby ładunków dodatnich i ujemnych- wprowadza się wektory środków odpowiednich ładunków, na przykład środek chmury elektronowej

\( \vec{r}_{-} = \frac{1}{e} \sum_{i} e_{i}\vec{r}^{-}_{i}\)

oraz ładunku jądra

\( \vec{r}_{+} = \frac{1}{e} \sum_{i} e_{i}\vec{r}^{+}_{i}\)

Widzimy, że moment dipolowy jest wielkością wektorową charakteryzującą dipol elektryczny.

Dipol elektryczny charakteryzuje liniowy rozkład ładunków.

Natomiast powierzchniowy rozkład ładunków określa kwadrupol elektryczny, który najprościej można wyobrazić jako dwa dipole o przeciwnych zwrotach, przesunięte względem siebie na niewielką odległość.

Linię prostą wyznacza jeden wektor \( \vec{r} \). Płaszczyznę wyznaczają dwa wektory \( \vec{r}_{1}, \vec{r}_{2}. \)

Dlatego moment kwadrupola elektrycznego jest dwuwektorem (biwektorem)

\( \vec{q}_{e} = e\vec{r}_{1}\vec{r}_{2}.\)

Dokładniej jest to tensor drugiego rzędu, którego wartość w ogólnym przypadku zapisujemy jako

\( q_{ij} = \sum_{l}e_{l}r_{li} r_{lj}. \)
ODPOWIEDZ