Mechanika płynów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studiamechanika
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2020, 16:14

Mechanika płynów

Post autor: studiamechanika »

1. Na powierzchni gazowego olbrzyma panuje ciśnienie p0=11,75 at, zaś gęstość kwasu azotowego w tych warunkach wynosi ρ0=1,513 kg/m3. Jaki będzie ciężar właściwy tego kwasu, gdy ciśnienie wzrośnie do p=11675 at? Dane: współczynniki ściśliwości β=0,000000000908 m2/N, przyśpieszenie grawitacyjne na tej planecie g=24,8 m2/s. Zadanie rozwiązać w dwóch wariantach.

2. Napisać równania końcowe otrzymane w zadaniu 1. Skomentować różnice między wynikami w tamtym zadaniu. Rozwiązanie powinno zawierać przynajmniej odpowiedzi na dwa pytania:
Który wariant jest poprawny? Dlaczego ten wariant jest poprawny albo dlaczego inny jest błędny?

3. Na powierzchni gazowego olbrzyma panuje ciśnienie p0=15,41 at, zaś gęstość kwasu azotowego w tych warunkach wynosi ρ0=1,514 kg/m3. Jaki będzie ciężar właściwy tego kwasu, gdy ciśnienie wzrośnie do p=11541 at? Dane: współczynniki ściśliwości β=0,000000000908 m2/N, przyśpieszenie grawitacyjne na tej planecie g=32,5 m2/s. Obliczyć też wartość średnią ciężaru właściwego kwasu azotowego. Do obliczeń wybrać poprawny wariant: a) lub b) rozwiązania z zadania 1
ODPOWIEDZ