Witam!
Mam pytanie bo natknąłem na zadanie który mnie lekko zmieszał, oczywiście nie samym liczeniem lecz zrozumieniem tego co mam policzyć. Treść zadania brzmi "Obliczyć jaką drogę przebędzie ciało w czasie 5 i 6 sekundy ruchu jednostajnie przyspieszonego , jeżeli jego prędkość po 3 sekundzie wynosi 4 m/s , a początkowa prędkość wynosi 0 m/s.". Mniej więcej wiem jak rozwiązać to zadanie.
Bo ogółem muszę policzyć jaką drogę pokonał w 5 konkretnej sekundzie. A jeśli bym sformułował to zadanie tak że zamiast "w czasie" to "w ciągu" to musiał bym liczyć drogę od 0 sekundy do 5 sekundy? Chce wiedzieć mniej więcej jak interpretować takie zadania, bo mogę się wywalić na czymś tak prostym ...
Jak mam interpretować to zadanie?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1539
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Jak mam interpretować to zadanie?
Obliczamy przyśpieszenia ciała
\( a = \frac{ 4 \left(\frac{m}{s} \right)- 0 \left( \frac{m}{s} \right)}{ 3(s)} = \frac{4}{3} \frac{m}{s^2} \)
Droga jaką przebyło ciało w ciągu piątej i szóstej sekundy
\(s_{5-6} = s_{6} - s_{5} = \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{3}\left( \frac{m}{s^2} \right) \left [ 6^2 (s^2) - 5^2 (s^2)\right] = \frac{4\cdot 11}{6}m = \frac{44}{6} m =7 \frac{1}{3} m.\)
\( a = \frac{ 4 \left(\frac{m}{s} \right)- 0 \left( \frac{m}{s} \right)}{ 3(s)} = \frac{4}{3} \frac{m}{s^2} \)
Droga jaką przebyło ciało w ciągu piątej i szóstej sekundy
\(s_{5-6} = s_{6} - s_{5} = \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{3}\left( \frac{m}{s^2} \right) \left [ 6^2 (s^2) - 5^2 (s^2)\right] = \frac{4\cdot 11}{6}m = \frac{44}{6} m =7 \frac{1}{3} m.\)