Fizyka przykładowe pytania egzamin
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fizyka przykładowe pytania egzamin
Mam takie pytania, ktoś umie odpowiedzieć na chociaż jedno?
Przerobiłem już 36, ale z tymi nie umiem sobie poradzić.
1. Graniczna długość fali w promieniowaniu rtg jest zależna od napięcia elektrycznego pomiędzy katodą i antykatodą w sposób:
2. Graniczna długość fali światła wywołującego efekt fotoelektryczny jest równa
3. Natężenie pola grawitacyjnego na powierzchni Ziemi wynosi 9,81 m s-1, a na wysokości równej promieniowi Ziemi
4. Wykres zależności indukcji magnetycznej od natężenia pola magnetycznego to linia, która jest
5. Szeregowy układ R-L-C jest analogiem oscylatora tłumionego z siłą wymuszającą. Wstanie równowagi analogie są następujące:
6. Wykres zależności natężenia prądu w obwodzie rozładowania kondensatora to linia, która jest
7. Natężenie pola elektrycznego wewnątrz przewodnika z prądem jest związane z napięciem elektrycznym na jego końcach, co wyraża zależność:
8. Energia oscylatora, który jest ciężarek o masie m na sprężynie o współczynniku sprężystości k, amplitudzie A wyraża zależność
9. W modelu atomu wodoru wg Bohra linie widmowe w zakresie widzialnym to następstwo przejścia elektronu do stanu
10.Natężenie pola grawitacyjnego na zewnątrz Ziemi w zależności od odległości od jej środka na wykresie przedstawia linia, która jest
11. W przemianie izotermicznej ciepło dostarczane do gazu znajdującego się w zbiorniku z tłokiem przekształca się w
12.Średnia wartość natężenia prądu przemiennego w czasie jednego okresu to
13. Co reprezentuje zdolność kondensatora do ingerencji w wartość natężenia prądu
14. Ilu krotnie ilość preparatu promieniotwórczego zanika po czasie równym trzem okresom połówkowym
Przerobiłem już 36, ale z tymi nie umiem sobie poradzić.
1. Graniczna długość fali w promieniowaniu rtg jest zależna od napięcia elektrycznego pomiędzy katodą i antykatodą w sposób:
2. Graniczna długość fali światła wywołującego efekt fotoelektryczny jest równa
3. Natężenie pola grawitacyjnego na powierzchni Ziemi wynosi 9,81 m s-1, a na wysokości równej promieniowi Ziemi
4. Wykres zależności indukcji magnetycznej od natężenia pola magnetycznego to linia, która jest
5. Szeregowy układ R-L-C jest analogiem oscylatora tłumionego z siłą wymuszającą. Wstanie równowagi analogie są następujące:
6. Wykres zależności natężenia prądu w obwodzie rozładowania kondensatora to linia, która jest
7. Natężenie pola elektrycznego wewnątrz przewodnika z prądem jest związane z napięciem elektrycznym na jego końcach, co wyraża zależność:
8. Energia oscylatora, który jest ciężarek o masie m na sprężynie o współczynniku sprężystości k, amplitudzie A wyraża zależność
9. W modelu atomu wodoru wg Bohra linie widmowe w zakresie widzialnym to następstwo przejścia elektronu do stanu
10.Natężenie pola grawitacyjnego na zewnątrz Ziemi w zależności od odległości od jej środka na wykresie przedstawia linia, która jest
11. W przemianie izotermicznej ciepło dostarczane do gazu znajdującego się w zbiorniku z tłokiem przekształca się w
12.Średnia wartość natężenia prądu przemiennego w czasie jednego okresu to
13. Co reprezentuje zdolność kondensatora do ingerencji w wartość natężenia prądu
14. Ilu krotnie ilość preparatu promieniotwórczego zanika po czasie równym trzem okresom połówkowym
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
Potrafię odpowiedzieć na przykład na zadanie 1 (testu)
Graniczna długość fali promieniowania rentgenowskiego \(\lambda_{gr} = \frac{hc}{eU} \) jest zależna od napięcia pomiędzy katodą i antykatodą w sposób odwrotnie proporcjonalny, bo iloczyn \( \lambda \cdot U =\frac{h c}{e} = 12,39\) jest wielkością stałą.
Graniczna długość fali promieniowania rentgenowskiego \(\lambda_{gr} = \frac{hc}{eU} \) jest zależna od napięcia pomiędzy katodą i antykatodą w sposób odwrotnie proporcjonalny, bo iloczyn \( \lambda \cdot U =\frac{h c}{e} = 12,39\) jest wielkością stałą.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
A ja podpowiem, że odpowiedzi na wszystkie pytania zna...Google lub podręcznik
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
no właśnie nie mogę znaleźć, widocznie słabo szukam.korki_fizyka pisze: ↑14 sty 2021, 22:38 A ja podpowiem, że odpowiedzi na wszystkie pytania zna...Google lub podręcznik
Każda pomoc dobrych ludzi się przyda
Ostatnio zmieniony 16 sty 2021, 12:58 przez xtml_, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
dzięki każda pomoc się przydajejanusz55 pisze: ↑14 sty 2021, 21:24 Potrafię odpowiedzieć na przykład na zadanie 1 (testu)
Graniczna długość fali promieniowania rentgenowskiego \(\lambda_{gr} = \frac{hc}{eU} \) jest zależna od napięcia pomiędzy katodą i antykatodą w sposób odwrotnie proporcjonalny, bo iloczyn \( \lambda \cdot U =\frac{h c}{e} = 12,39\) jest wielkością stałą.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
Masz opanowane kopiuj-wklej więc ...wklej do Googla i ENTER tylko pojedynczoxtml_ pisze: ↑16 sty 2021, 12:56no właśnie nie mogę znaleźć, widocznie słabo szukam.korki_fizyka pisze: ↑14 sty 2021, 22:38 A ja podpowiem, że odpowiedzi na wszystkie pytania zna...Google lub podręcznik
Każda pomoc dobrych ludzi się przyda
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
korki_fizyka pisze: ↑16 sty 2021, 14:11Pierwsze 5 już mam, przyda się pomoc w postaci rozwiązań, a nie porad, dzięki z góry.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
Rozwiązań czego? przecież to nie są zadania z jakimiś danymi do podstawienia do wzorów tylko pytania sprawdzające po opanowaniu teorii z różnych działów. Kiedyś nazywało się to quizem. Pamiętam, że w "Młodym Techniku" za przeczytanie numeru od deski do deski i rozwiązanie quizu były jakieś nagrody. W twoim przypadku nagrodą będzie pozytywna ocena na egzaminie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
Odpowiedzi na pytania, jak ma Pani czas odpowiadać to może też pomóc z jakąś odpowiedzią. Ja nie mam materiałów do tych pytań które pozostały nierozwiązane, bo 40 parę, na które tam były odpowiedzi już zrobiłem. Także proszę tylko o rozwiązania.korki_fizyka pisze: ↑16 sty 2021, 14:50 Rozwiązań czego? przecież to nie są zadania z jakimiś danymi do podstawienia do wzorów tylko pytania sprawdzające po opanowaniu teorii z różnych działów. Kiedyś nazywało się to quizem. Pamiętam, że w "Młodym Techniku" za przeczytanie numeru od deski do deski i rozwiązanie quizu były jakieś nagrody. W twoim przypadku nagrodą będzie pozytywna ocena na egzaminie.
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
5.
Szeregowy układ \( R L C \) jest analogiem oscylatora tłumionego z siłą wymuszającą.
W stanie równowagi istnieją analogie między układem mechanicznym - oscylatorem tłumionym, a układem elektrycznym \( R L C \)
Jakie to są analogie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przypomnimy równania różniczkowe opisujące oba układy.
Oscylator mechaniczny - tłumiony
\( F = m x^{"}(t) + b x^{'}(t) + k x(t) \)
Obwód elektryczny \( RLC \)
\( V = L q^{"}(t) + R q^{'}(t) + \frac{1}{C}q \)
Porównując równania między sobą - możemy napisać następujące równoważności:
siła \( F \leftrightarrow V \) napięcie
masa \( m \leftrightarrow L \) indukcyjność
współczynnik tarcia \( b \leftrightarrow R \) rezystancja
współczynnik sprężystości \( k \leftrightarrow \frac{1}{C} \) odwrotność pojemności (elastancja)
przemieszczenie \( x \leftrightarrow q \) ładunek
prędkość \( v \leftrightarrow i \) natężenie prądu.
Szeregowy układ \( R L C \) jest analogiem oscylatora tłumionego z siłą wymuszającą.
W stanie równowagi istnieją analogie między układem mechanicznym - oscylatorem tłumionym, a układem elektrycznym \( R L C \)
Jakie to są analogie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przypomnimy równania różniczkowe opisujące oba układy.
Oscylator mechaniczny - tłumiony
\( F = m x^{"}(t) + b x^{'}(t) + k x(t) \)
Obwód elektryczny \( RLC \)
\( V = L q^{"}(t) + R q^{'}(t) + \frac{1}{C}q \)
Porównując równania między sobą - możemy napisać następujące równoważności:
siła \( F \leftrightarrow V \) napięcie
masa \( m \leftrightarrow L \) indukcyjność
współczynnik tarcia \( b \leftrightarrow R \) rezystancja
współczynnik sprężystości \( k \leftrightarrow \frac{1}{C} \) odwrotność pojemności (elastancja)
przemieszczenie \( x \leftrightarrow q \) ładunek
prędkość \( v \leftrightarrow i \) natężenie prądu.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
ad. 11 ..w pracę.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Fizyka przykładowe pytania egzamin
11.
Ciepło przemiany izotermicznej jest przekształcane na pracę zewnętrzną i pracę techniczną
\( Q = L = mRT\ln\left(\frac{V_{2}}{V_{1}}\right) = mRT \ln\left(\frac{p_{2}}{p_{1}}\right) = p_{1}V_{1}\ln\left(\frac{V_{2}}{V_{1}}\right) = p_{2}V_{2}\ln\left(\frac{p_{1}}{p_{2}} \right) = T(S_{2}- S_{1}).\)
Ciepło przemiany izotermicznej jest przekształcane na pracę zewnętrzną i pracę techniczną
\( Q = L = mRT\ln\left(\frac{V_{2}}{V_{1}}\right) = mRT \ln\left(\frac{p_{2}}{p_{1}}\right) = p_{1}V_{1}\ln\left(\frac{V_{2}}{V_{1}}\right) = p_{2}V_{2}\ln\left(\frac{p_{1}}{p_{2}} \right) = T(S_{2}- S_{1}).\)