Obliczyć niezbędną powierzchnię wymiany ciepła w wymienniku ciepła typu „rura w rurze” o
średnicy 106x3mm i 166x3mm, w którym rurą wewnętrzną płynie powietrze o natężeniu 0,16kg/s,
ogrzewając się od 40 do 80 oC. W przestrzeni między rurowej przepływa nasycona para wodna skraplająca się
w temp. 105 oC. Współczynnik wnikania ciepła od strony pary wynosi α pary =5x10 4 W/(m 2 *K),
α p =53,9W/(m 2 *K). Obliczenia wykonać zaniedbując krzywiznę ściany rury i przyjmując wartość
współczynnika przewodzenia ścianki równa 46W/(m*K).
Proszę o pomoc z odpowiednimi objaśnieniami.
wymiana ciepła typu rura w rurze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1544
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: wymiana ciepła typu rura w rurze
Niezbędną powierzchnię \( A \) wymiany ciepła obliczamy z Prawa Pecleta
\( A= \frac{Q'}{k \cdot \Delta t_{śr}}\)
gdzie:
\( Q' = m' \cdot ( i_{p} - c_{w}t_{w})\)
Z wykresu dla temperatury \( t_{w}= 105^{o}C \) odczytujemy entalpię parowania \( i_{p} = 2243 \frac{kJ}{kg}. \)
Współczynnik przenikania \( k \) obliczamy ze wzoru
\( k = \frac{1}{\frac{1}{\alpha_{pary}} + \frac{\delta}{\lambda \cdot \frac{d_{w}}{d_{1}}} + \frac{1}{\alpha_{powietrza}\frac{d_{2}}{d_{1}}}} \left[ \frac{W}{m^2\cdot K}\right], \)
\( d_{w} = \frac{d_{1} + d_{2}}{2}, \)
\( \delta = \frac{\alpha_{pary}}{\alpha_{powietrza}},\)
\( \Delta t_{śr} = \frac{t_{1} - t_{2}}{\ln\left(\frac{t_{1}}{t_{2}}\right)}.\)
\( A= \frac{Q'}{k \cdot \Delta t_{śr}}\)
gdzie:
\( Q' = m' \cdot ( i_{p} - c_{w}t_{w})\)
Z wykresu dla temperatury \( t_{w}= 105^{o}C \) odczytujemy entalpię parowania \( i_{p} = 2243 \frac{kJ}{kg}. \)
Współczynnik przenikania \( k \) obliczamy ze wzoru
\( k = \frac{1}{\frac{1}{\alpha_{pary}} + \frac{\delta}{\lambda \cdot \frac{d_{w}}{d_{1}}} + \frac{1}{\alpha_{powietrza}\frac{d_{2}}{d_{1}}}} \left[ \frac{W}{m^2\cdot K}\right], \)
\( d_{w} = \frac{d_{1} + d_{2}}{2}, \)
\( \delta = \frac{\alpha_{pary}}{\alpha_{powietrza}},\)
\( \Delta t_{śr} = \frac{t_{1} - t_{2}}{\ln\left(\frac{t_{1}}{t_{2}}\right)}.\)