Zadania - termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwkwkw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2021, 22:07
Płeć:

Zadania - termodynamika

Post autor: kwkwkw »

Cześć, mam problem z kilkoma zadaniami.

1. Badany gaz (N2=70%, CO2=20%, O2=10%) zaszczepiono tlenem w ilości G(przepływ)2= 0,5 kg/s. Po szczepieniu zmierzono zawartość tlenu w roztworze O2=12%. Oblicz skład i strumień gazu po szczepieniu.

2. Mieszanina zawierająca CO i He (traktowane jako gaz idealny) są dostarczane n(przepływ) = 9 kmol/h do zamkniętego grzejnika o mocy P=15 kW. W grzejniku temperatura zwiększa się z T1=330K do T2=430K. Jaki jest wykładnik adiabaty.

3. w zbiorniku o objętości V=11m^3 znajduje się metan (gaz idealny), ciśnienie wynosi p1=0,2MPa, a temperatura T1=340K. Grzałka o mocy P=10kW jest zamontowana w zbiorniku i podgrzewa gaz do T2=680K. 14% dostarczanego ciepła ucieka do ścian. Oblicz ilość ciepła przyjmowanego przez metan i czas grzania.

4. Do pomiaru mocy silnika spalinowego zastosowano hamulec wodny. Natężenie przepływu wody przez hamulec wynosi 25000 kg/h. Temperatura wody na dopływie do hamulca wynosi 283K, a na wypływie 298K. Przy założeniu, że strata ciepła hamulca na rzecz otoczenia wynosi 5% mocy silnika wyznacz moc efektywną tego silnika.
ODPOWIEDZ