Wysokość ustalenia wody w naczyniu przy wpływie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 sty 2021, 18:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Wysokość ustalenia wody w naczyniu przy wpływie
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie mojego zadania. Wykładowca dał nam zadanie aby obliczyć na jakiej wysokości ustali się poziom wody w naczyniu, który posiada otwór o przekruju S=1 centymetr kwadratowy. Ma do niego wpływać właśnie tym otworem równomiernym strumieniem z prędkością q=200 centymetrów sześciennych na sekundę. Domyślam się, że naczynie nie może być zamknięte, ponieważ nie znając wymiarów naczynia nie można określić ilości gazu który musi się spreżyć i przeciwstawić się ciśnieniu napływającej wody. Muszę znaleźć wzór który pozwoli na określenie wysokości gdzie ta woda zatrzyma się, jednak przeszukując podręczniki i inne pdf-y znajduję tylko przykłady dla wody wypływajacej.
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Wysokość ustalenia wody w naczyniu przy wpływie
Na podstawie danego wydatku objętościowego:
\( Q_{v} = S\cdot v \)
\( Q_{v} = S\sqrt{2g\cdot h}\)
\( h = \frac{Q^2_{v}}{2S^2\cdot g}.\)
\( Q_{v} = S\cdot v \)
\( Q_{v} = S\sqrt{2g\cdot h}\)
\( h = \frac{Q^2_{v}}{2S^2\cdot g}.\)
Re: Wysokość ustalenia wody w naczyniu przy wpływie
Przykłady dla wody wypływajacej rzeczywiście nie będą miały tych samych danych wyjściowych co przy wpływie. Wydatek objętościowy do odpowiedź.
Nasze szkolenia cieszą się znakomitą renomą i są bardzo cenione wśród uczniów. Prowadzimy szkolenia regularnie. Od wielu lat nasze szkolenia dedykowane dopasowane do potrzeb ucznia! Sprawdź szkolenia oracle