Prawo Kirchhoffa zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: agix97 »

Cześć, prośba o pomoc i sprawdzenie, czy dobrze rozwiązuje zadanie.

Obrazek
Dane:
\(E_1 = 10V\)
\(E_2=5V\)
\(R_1=R_2=10 \Omega \)
\(R_3=R_4=20 \Omega \)
\(R_5=30 \Omega \)

Szukane:
\(I_1, I_2, I_3 = ?\)

Zadanie próbowałam rozwiązać metodą superpozycji.
1 układ równań (gdy E2 = 0):
\(\left\{\begin{array}
II_1 = I_2 + I_3\\
E_1-U_1-U_3-U_5=0\\
U_3-U_2-U_4=0
\end{array} \right.\)


2 układ równań (gdy E1 = 0):
\(\left\{\begin{array}
II_2 = I_3 + I_1\\
E_2-U_2-U_3-U_4=0\\
U_5+U_1-U_3=0
\end{array} \right.\)


Moje wyniki końcowe:
\(I_1 = \frac{4}{26}A \)
\(I_2 = - \frac{1}{26}A \)
\(I_3 = \frac{5}{26}A \)

Niestety nie mam prawidłowych wyników, stąd prośba o pomoc :(
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1538
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: janusz55 »

Proszę poprawić I Prawo Kirchhoffa dla węzła \( A.\)

Jak Pani obliczała wartości natężeń prądów \( I_{1}, I_{2}, I_{3} ?\)
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: agix97 »

A w jakim sensie poprawić? :( Tutaj akurat nie widziałam żadnego błędu... Na zajęciach dostałam informację, że dla pierwszego układu równań (gdy \(E_2 = 0\)) prąd \(I_2\) będzie płynął w drugą stronę niż na rysunku, a dla drugiego układu (gdy \(E_1 = 0\)) prąd \(I_1\) będzie płynął w drugą stronę niż na rysunku. Czyli wtedy te równania by się zgadzały z tym co zapisałam (?? dokładnie tak nawet zapisano nam na ćwiczeniach, właśnie to sprawdziłam).

Wartości \(I_1, I_2, I_3\) obliczałam korzystając z tego:
\(I_1 = I_1' - I_1"\)
\(I_2 = I_2' - I_2"\)
\(I_3 = I_3' + I_3"\)
gdzie prim to natężenie prądu z pierwszego układu równań, a bis to natężenie prądu z drugiego układu równań. Te wzory też uzyskałam na zajęciach :(
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: Młodociany całkowicz »

To chyba nie jest czysty Kirchhoff.
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: Młodociany całkowicz »

Czy nie zastosowałaś metody Thevenina?
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: Młodociany całkowicz »

Albo superpozycję?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1538
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: janusz55 »

\( I_{1} + I_{2} = I_{3}\)

Jak obliczyła Pani prądy w pierwszym i drugim etapie superpozycji ?
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Prawo Kirchhoffa zadanie

Post autor: agix97 »

Młodociany całkowicz pisze: 06 sty 2021, 21:09 Albo superpozycję?
Tu jest właśnie metodą superpozycji.
janusz55 pisze: 06 sty 2021, 21:16 \( I_{1} + I_{2} = I_{3}\)

Jak obliczyła Pani prądy w pierwszym i drugim etapie superpozycji ?
Niezbyt wiem o co chodzi... :( Obliczyłam to z wyżej wypisanych układów równań.
Czy równanie dla węzła A powinno wyglądać właśnie tak jak Pan napisał?

(edit) Wydaje mi się, że znalazłam błąd - przy obliczaniu \(I_2\) powinno się to zrobić w ten sposób: \(I_2 = I_2" - I_2'\) (gdzie prim to natężenie prądu z pierwszego układu równań, a bis to natężenie prądu z drugiego układu równań), wtedy zgadzałoby się to z tym, że \(I_3 = I_1 + I_2 \). Wtedy \(I_2 = \frac{1}{26} A \), czy to się teraz zgadza?
ODPOWIEDZ