Woda ze zbiornika A przepływa do zbiornika B za pomocą lewara. Różnica poziomów wody w zbiornikach wynosi H= 3m. Kolano lewara znajduje się na wysokości H1= 6m.
Obliczyć:
a)Jaka musi być średnica przewodu, aby wydatek wody wynosił Q = 27,8 dm3,
b)Jakie ciśnienie panuje w kolanie.
Zadanie - równanie Bernouliego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 04 sty 2021, 13:20
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Zadanie - równanie Bernouliego
Piszemy równanie Bernoullego dla układu zbiorniki - lewarek przyjmując takie same przekroje - na poziomie zwierciadła w zbiorniku \( A \) i na wylocie lewara.
Obliczamy prędkość \( v \) wypływu wody z lewara.
Na podstawie wydatku wody określamy średnicę lewara \( d. \)
Na podstawie równania Bernoullego dla punktu szczytowego lewara określamy ciśnienie \( p \) jakie panuje w kolanie lewara.
Obliczamy prędkość \( v \) wypływu wody z lewara.
Na podstawie wydatku wody określamy średnicę lewara \( d. \)
Na podstawie równania Bernoullego dla punktu szczytowego lewara określamy ciśnienie \( p \) jakie panuje w kolanie lewara.
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 04 sty 2021, 13:20
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - równanie Bernouliego
Mogła bym prosić o napisanie równania Bernoullego dla układu zbiorniki-lewarek, a także dla punktu szczytowego, z którego mam obliczyć prędkość v oraz średnicę d ?
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Zadanie - równanie Bernouliego
\( \frac{p_{B}}{\rho\cdot g} + y + \Delta h = \frac{p_{B}+ \rho\cdot g \cdot y }{\rho\cdot g} + \frac{v^2}{2g} \)
\( v = ...\)
Średnicę lewara \( d \) obliczamy z wydatku po uwzględnieniu wzoru na prędkość \( v \)
\( Q = \frac{1}{4}\pi d^2\cdot v \)
\( d = ...\)
Ciśnienie w punkcie szczytowym lewara
\( p_{s} = \frac{1}{2} v^2\cdot g + \rho \cdot g \cdot h =... \)
\( v = ...\)
Średnicę lewara \( d \) obliczamy z wydatku po uwzględnieniu wzoru na prędkość \( v \)
\( Q = \frac{1}{4}\pi d^2\cdot v \)
\( d = ...\)
Ciśnienie w punkcie szczytowym lewara
\( p_{s} = \frac{1}{2} v^2\cdot g + \rho \cdot g \cdot h =... \)