Chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chemia124
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2021, 00:42
Płeć:

Chemia

Post autor: chemia124 »

Czy ktoś pomógłby w rozwiązaniu tych zadań, bo nie mam pomysłu już.

1. Oblicz, jakiej objętości kwasu solnego o pH = 1,75 należy użyć celem
zobojętnienia 100,0 mg równomolowej mieszaniny wodorotlenków sodu i
wapnia.

Probówałem ułożyć równanie z V kwasu, do C=n/V gdzie C to 10^-7, n= obliczone stężenie z pH x Vkwasu, ale nie wyszło mi.

2.
W reakcji 10,0 cm3 roztworu mocnego kwasu z nadmiarem metalicznego
magnezu otrzymano 5,25 cm3
wodoru mierzonego w temperaturze 19 ○C i pod
ciśnieniem 1030,0 hPa. Oblicz wartość pH użytego roztworu kwasu.

Obliczyłem tutaj liczbę moli wodoru ze wzoru pv=nRT, ale nie wiem co dalej.
ODPOWIEDZ