Cząsteczki wody w 1cm^3 powietrza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moosewala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 23 wrz 2020, 14:11
Płeć:

Cząsteczki wody w 1cm^3 powietrza

Post autor: Moosewala »

1. Jeśli cząsteczki wody znajdujące się w 1.00g wody rozłożylibyśmy równomiernie na
powierzchni Ziemi to:
Jaka ich liczba znalazłaby się w 1.00 cm2 tej powierzchni?
Rz=6.37*10^6
Odp: 6560 cząsteczek/cm2

2. Jaka liczba cząsteczek znajduje się w 1cm3 powietrza o temperaturze 20oC i pod
ciśnieniem 1.0 atm? Jaka jest masa tego powietrza? Zakładamy że azot (N2) stanowi 75% cząsteczek a tlen (O2) 25%.
Odp: a) 2.5*10^25 b) 1189g)

3.Gaz doskonały w temperaturze t =10oC i pod ciśnieniem p = 100 kPa zajmuje objętość
V = 2.50m3

a) Ile to jest moli?
b) Jaka będzie objętość tego gazu jeśli ciśnienie wzrośnie do 300 kPa a temperatura do 30oC?
Odp: a)106 moli b) 0.892 m3.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Cząsteczki wody w 1cm^3 powietrza

Post autor: korki_fizyka »

ad.1. Zastosuj wzory na objętość => powierzchnia sfery
ad.2. wzór Clapeyrona + liczba Avogadro
ad. 3a. wzór Clapeyrona
3b. r-nie stanu gazu
to są trywialne przekształcenia, spróbuj sam, w kolejnych postach stosuj Latex: https://zadania.info/fil/latex.pdf bo post wyląduje w koszu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ