Witam
Mam pewien problem z zadaniem z termodynamiki, a mianowicie należało przerobić otrzymany obieg z dwóch wykresach (w moim przypadku z p-v do T-s). Same obiegi mam rozrysowane i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie potrzeba podstawienia danych własnych. Jakimś cudem (już sama nie wiem do końca jak) udało mi się ustalić dla P1= 543000 Pa oraz V1= 9m3. I liczenia danych dla drugiego punktu nie sprawia mi większej trudności (P=181000 Pa i V= 3m3). Jednak w momencie, w którym próbuję obliczyć te same dane dla punktu 3 oraz 4, robi się problem - bo oto nie zgadzają się one z narysowanym wykresem (a zaznaczę jeszcze, że numerację punktów ustaliłam sama - nie wiem czy właściwie).
Jeśli jest ktoś, kto mógłby pomóc, to była bym wdzięczna.
A i jeszcze zapytałabym a propos tego, czy dobrze myślę, bo niestety profesor na zajęciach nie zdołał nam tego wyjaśnić - czy ciśnienie na pierwszym wykresie w punkcie 1 i 4 będzie takie samo? I czy to samo tyczy się punktów 2 i 3. I analogicznie czy objętość dla punktów 1 oraz 2 jest taka sama? (Może pytania trywialne dla niektórych, ale zdalne nauczanie skutecznie sprawia, że nawet podstawy zdają siędla mnie skomplikowane ;(
Pozdrawiam!
Termodynamika - obieg cieplny Carnota
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika - obieg cieplny Carnota
Trudno jest Ci pomóc skoro jak sama napisałaś
ale wątpię
podobnie \(p_2 = p_3\) oraz \(V_1 = V_2\) i zdalne nauczanie nie ma tu nic do rzeczy, to są wiadomości z wczesnej szkoły podstawowej a tak naprawdę, to nauczyć się trzeba wszystko samemu, trzeba tylko chcieć i być ciekawym.
może jakbyś zamieściła dokładną treść zadania..?
ale wątpię
Skoro punkty(stany) 1 i 4 leżą na tym samym poziomym odcinku, to..tak, bo to jest funkcja staładanterek pisze: ↑31 gru 2020, 13:20 A i jeszcze zapytałabym a propos tego, czy dobrze myślę, bo niestety profesor na zajęciach nie zdołał nam tego wyjaśnić - czy ciśnienie na pierwszym wykresie w punkcie 1 i 4 będzie takie samo? I czy to samo tyczy się punktów 2 i 3. I analogicznie czy objętość dla punktów 1 oraz 2 jest taka sama? (Może pytania trywialne dla niektórych, ale zdalne nauczanie skutecznie sprawia, że nawet podstawy zdają siędla mnie skomplikowane ;(
podobnie \(p_2 = p_3\) oraz \(V_1 = V_2\) i zdalne nauczanie nie ma tu nic do rzeczy, to są wiadomości z wczesnej szkoły podstawowej a tak naprawdę, to nauczyć się trzeba wszystko samemu, trzeba tylko chcieć i być ciekawym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika - obieg cieplny Carnota
PS. co to jest "s" na drugim wykresie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Termodynamika - obieg cieplny Carnota
może jakbyś zamieściła dokładną treść zadania..?
Problem w tym, że treści jako takiej nie mam, po prostu dostaliśmy obiegi, przykładowy projekt i informację od starszego rocznika, że wszystkie dane mamy powymyślać sobie sami, tak aby po prostu "pasowało". Jedyną informacją od profesora jest, że jako danych do np. ciśnienia mamy użyć liczb, które pochodzą z miesiąca naszego urodzenia (04 w moim przypadku).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika - obieg cieplny Carnota
Chodzi o przemianę 3 -->4 wg. mnie jest to adiabata albo izoterma.
Czy ten profesorek nie jest przypadkiem wróżbitą albo astrologiem:?:danterek pisze: ↑31 gru 2020, 16:18 Problem w tym, że treści jako takiej nie mam, po prostu dostaliśmy obiegi, przykładowy projekt i informację od starszego rocznika, że wszystkie dane mamy powymyślać sobie sami, tak aby po prostu "pasowało". Jedyną informacją od profesora jest, że jako danych do np. ciśnienia mamy użyć liczb, które pochodzą z miesiąca naszego urodzenia (04 w moim przypadku).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1509
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Termodynamika - obieg cieplny Carnota
Ciśnienia \( p \) na wykresie pierwszym - odcinki \( 1-2, 4-1 \) są stałe - przemiana izobaryczna.
Objętość \( V \) na wykresie pierwszym - odcinek \( 1-2 \) jest stała - przemiana izochoryczna.
Objętość \( V \) na wykresie pierwszym - odcinek \( 1-2 \) jest stała - przemiana izochoryczna.
Re: Termodynamika - obieg cieplny Carnota
Witam powracam z nieco już ogarniętym problemem.
Udało mi się ustalić dane dla punktów 1 oraz 2 i jestem na 90% pewna, że są one poprawne (zgadzają się z wykresami). Problem pojawił się, gdy próbowałam obliczyć temperaturę dla punktu 3, bo zgodnie z wykresem powinna ona być wyższa niż temperatura punktu 2, podczas gdy wynik wychodzi wyraźnie niższy. Próbowałam wykorzystać różne wzory (zarówno te przedstawione przez profesora jak i znalezione w internecie), ale czego bym nie robiła temperatura się nie zgadza - a to pociąga za sobą na dno punkt 4. Myślałam też, że być może punkty na wykresie (pierwszy post) należałoby przedstawić inaczej, ale sytuacja wygląda praktycznie tak samo (a samej trójki z czwórką nie podmienię).
Punkt trzeci liczyłam ze wzoru: \(T_2*V_2^{k-1}=T_3*V_3^{k-1}\) i analogicznie temperaturę dla punktu 4.
Mówiąc inaczej, czy jest ktoś w stanie napisać co robię nie tak? Treści pisemnej nie posiadam (a raczej jest ona stworzona na podstawie wzoru przez mua, ale nie jest dopracowana i dotyczy stricte przemiany wykresu z p-v na T-s).
Udało mi się ustalić dane dla punktów 1 oraz 2 i jestem na 90% pewna, że są one poprawne (zgadzają się z wykresami). Problem pojawił się, gdy próbowałam obliczyć temperaturę dla punktu 3, bo zgodnie z wykresem powinna ona być wyższa niż temperatura punktu 2, podczas gdy wynik wychodzi wyraźnie niższy. Próbowałam wykorzystać różne wzory (zarówno te przedstawione przez profesora jak i znalezione w internecie), ale czego bym nie robiła temperatura się nie zgadza - a to pociąga za sobą na dno punkt 4. Myślałam też, że być może punkty na wykresie (pierwszy post) należałoby przedstawić inaczej, ale sytuacja wygląda praktycznie tak samo (a samej trójki z czwórką nie podmienię).
Punkt trzeci liczyłam ze wzoru: \(T_2*V_2^{k-1}=T_3*V_3^{k-1}\) i analogicznie temperaturę dla punktu 4.
Mówiąc inaczej, czy jest ktoś w stanie napisać co robię nie tak? Treści pisemnej nie posiadam (a raczej jest ona stworzona na podstawie wzoru przez mua, ale nie jest dopracowana i dotyczy stricte przemiany wykresu z p-v na T-s).