Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem 3 zadań z mechanikii.
Są to zadania mojego wykładowcy. Nie posiadam odpowiedzi
1)Ramę ABC podparto na stałej podporze w punkcie A. Rama w położeniu poziomym
utrzymywana jest za pomocą cięgna BD. Układ obciążono silami P1 oraz P2 w sposób
pokazany na rysunku. Wyznaczyć reakcje w przegubie A oraz siłę w linie BD.
2)Jednorodny pręt o ciężarze G opiera się na dwóch podporach C i D, długość odcinka CD = a, AC
= b. Współczynnik tarcia pręta o podpory wynosi mikro . Kąt nachylenia pręta do poziomu wynosi alfa. Jaka musi
być długość pręta 2l, aby pręt znajdował się w równowadze
3)Dla układów podanych na rysunkach a, b, c, d wyznaczyć reakcje podporowe oraz w przegubie C.
Dane: P, G, M0, a, r.
3 Zadania z Mechanikii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 3 Zadania z Mechanikii
1.Rozłóż wszystkie siły na składowe w wybranym układzie współrzędnych
2. \(F_w = \sum_{x i y} \ = 0\) to implikuje 2 r-nia po współrzędnych
3. Wybierz dowolny punkt, najlepiej taki w którym jest zaczepione wiele sił i napisz r-nie wypadkowego momentu tych sił wokół tego punktu = 0
4. rozwiąż otrzymany układ r-ń.
2. \(F_w = \sum_{x i y} \ = 0\) to implikuje 2 r-nia po współrzędnych
3. Wybierz dowolny punkt, najlepiej taki w którym jest zaczepione wiele sił i napisz r-nie wypadkowego momentu tych sił wokół tego punktu = 0
4. rozwiąż otrzymany układ r-ń.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl