Klocek o masie m = 2 kg leży na swobodnym końcu sprężyny na równi pochyłej o nachyleniu = 307
Klocek nie jest przymocowany do sprężyny i może poruszać się po tej równi bez tarcia. Sprężyna, której stała sprężystości wynosi k = 19,6N/cm, zostaje ściśnięta o 20 cm, a następnie puszczona swobodnie.
a) Ile wynosi energia potencjalna sprężystości ściśniętej sprężyny?
b) Ile wynosi zmiana grawitacyjnej energii potencjalnej układu klocek-Ziemia w czasie ruchu klocka od punktu, w którym znajduje się on w chwili zwolnienia sprężyny, do punktu jego największego wzniesienia po równi?
c) Jaką drogę przebędzie klocek wzdłuż równi od chwili zwolnienia sprężyny do chwili osiągnięcia przez niego największej wysokości?
https://drive.google.com/file/d/1IeopU4 ... sp=sharing
Energia potencjalna sprężystości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Kraken3011
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 gru 2020, 23:33
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia potencjalna sprężystości
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=88539
https://pl.khanacademy.org/science/phys ... n-a-spring
https://pl.khanacademy.org/science/phys ... n-a-spring
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl