1.Jednorodna belka o masie M = 100 kg i długości l = 4 m wisi poziomo na linach
zaczepionych do jej końców. Oblicz ile wynoszą naciągi lin, jeżeli w odległości 1 m od
końca belki doczepiono masę m = 40 kg.
2.Jednorodna belka o masie 10 kg wisi na dwóch jednakowych linkach zaczepionych do jej
końców i przymocowanych do sufitu. Oblicz zmianę siły naciągu linek, jeżeli jedną z
nich przesuniemy równolegle o ¼ długości belki w stronę jej środka i ponownie
zaczepimy belkę do sufitu. ( linki cały czas wiszą pionowo ).
3.Kamień o masie 0,1 kg rzucony ukośnie upada po czasie równym 1,5 s, w odległości 10
m od miejsca wyrzutu. Oblicz pracę wykonaną podczas wyrzucania kamienia
4.Oblicz jaką pracę należy wykonać, aby wciągnąć ciało o masie 2 kg na równię pochyłą o
kącie nachylenia 30 o
. Po osiągnięciu wierzchołka ciało zaczyna się zsuwać. Oblicz
prędkość jaką uzyska ciało u podnóża równi, jeśli jej wysokość wynosiła 1 m, a
współczynnik tarcia jest równy 0,2.
bardzo prosze o wyjasnienia i z gory dziekuje
Naciąg liny/praca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Naciąg liny/praca
1. Moment wypadkowy sił = 0
2. podobnie dodatkowo \(F_{wyp} = 0\)
3. ZZE
4. rozkład sił na równi pochyłej
5. zadania kwalifikują sie do działu: szkoła podstawowa lub wczesne gimnazjum
2. podobnie dodatkowo \(F_{wyp} = 0\)
3. ZZE
4. rozkład sił na równi pochyłej
5. zadania kwalifikują sie do działu: szkoła podstawowa lub wczesne gimnazjum
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl