Proszę o same odpowiedzi bez obliczeń.
Chłopiec ciągnie sanki siłą skierowaną pod kątem 30° do podłoża, poruszając się ruchem
jednostajnym. Jaką pracę musi on wykonać na drodze 50m, jeżeli współczynnik tarcia sanek o
podłoże wynosi 0.4, a masa sanek wynosi 10kg?
2. Pociąg o masie 𝑚 = 1000t rusza ze stacji i po upływie 𝑡 = 10min osiąga prędkość 𝑣 = 36 \( \frac{km}{h} \)
Obliczyć pracę W, jaką wykonały maszyny napędowe pociągu, jeżeli efektywny współczynnik
tarcia wynosi 𝜇 = 0.01. Obliczyć jaka siła działała na pociąg.
3. Ciało o masie 5kg zsuwa się z wysokości 1m po równi pochyłej o kącie nachylenia 30°
ile wynosi
energia kinetyczna tego ciała u podstawy równi, jeżeli współczynnik tarcia wynosi 0.2?
dynamika praca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: dynamika praca
1.
\(F\cos=T=f(mg-F\sin \alpha ) \ \ \ \So \ \ \ F= \frac{fmg}{\cos \alpha +f\sin \alpha } \\
W=Ts=(F\cos \alpha ) s= (\frac{fmg}{\cos \alpha +f\sin \alpha }\cos \alpha )s\)
2.
\(F-T=ma=m \frac{v}{t} \ \ \ \So \ \ \ F=m(\frac{v}{t} +\mu g) \\
W=Fs=m(\frac{v}{t} +\mu g)(\frac{at^2}{2})=m(\frac{v}{t} +\mu g)(\frac{vt}{2}) \)
3.
\(mgh=Ts+\frac{mv^2}{2}\\
mgh=(fmg\cos \alpha) \cdot \frac{h}{\sin \alpha}+\frac{mv^2}{2}\\
v= \sqrt{2gh(1-f \ctg \alpha)} \)
\(F\cos=T=f(mg-F\sin \alpha ) \ \ \ \So \ \ \ F= \frac{fmg}{\cos \alpha +f\sin \alpha } \\
W=Ts=(F\cos \alpha ) s= (\frac{fmg}{\cos \alpha +f\sin \alpha }\cos \alpha )s\)
2.
\(F-T=ma=m \frac{v}{t} \ \ \ \So \ \ \ F=m(\frac{v}{t} +\mu g) \\
W=Fs=m(\frac{v}{t} +\mu g)(\frac{at^2}{2})=m(\frac{v}{t} +\mu g)(\frac{vt}{2}) \)
3.
\(mgh=Ts+\frac{mv^2}{2}\\
mgh=(fmg\cos \alpha) \cdot \frac{h}{\sin \alpha}+\frac{mv^2}{2}\\
v= \sqrt{2gh(1-f \ctg \alpha)} \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: dynamika praca
To było jej potrzebne na dzisiaj rano na klasówkę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl