Witam, potrzebuję pomocy w zadaniu, poniżej jego treść
Jaki kąt tworzą ze sobą dwie siły o wartościach F1=30N i F2=40N, jeżeli ich wypadkowa R=50N?
Z góry dziękuję.
Mechanika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Mechanika
tw. Pitagorasa zna (kosinusów)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Mechanika
Zna. Nie wiedziałam natomiast, że trzeba go tutaj użyć, dlatego właśnie poprosiłam o pomoc
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Mechanika
Ogólnie, z dokładnością do podobieństwa
\(5^2=3^2+4^2-2\cdot3\cdot4\cdot\cos(180^\circ-\alpha)\wedge\alpha\in\langle 0^\circ;180^\circ\rangle\)
Zatem
\(\alpha=90^\circ\)
Pozdrawiam
\(5^2=3^2+4^2-2\cdot3\cdot4\cdot\cos(180^\circ-\alpha)\wedge\alpha\in\langle 0^\circ;180^\circ\rangle\)
Zatem
\(\alpha=90^\circ\)
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Mechanika
[ciach]
Ostatnio zmieniony 09 gru 2020, 15:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: komentarz zbyt osobisty
Powód: komentarz zbyt osobisty
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl