1. Wiązka światła laserowego o długości fali λ=500 nm pada na siatkę dyfrakcyjną. Odległość
siatki dyfrakcyjnej od ekranu wynosi l=80 cm. Prążek dyfrakcyjny czwartego rzędu znajduje
się w odległości x=15 cm od prążka zerowego rzędu. Oblicz stałą siatki dyfrakcyjnej. Ile
szczelin znajduje się w 1 milimetrze tej siatki?
Zadanie z działu FALE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 07 gru 2020, 21:46
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z działu FALE
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=91761
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=91752
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=91752
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl