Mechanika płynów - objętość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mechanika płynów - objętość
Kulisty zbiornik ciśnieniowy o średnicy \(d=4,8\ m\) wypełniono alkoholem metylowym. Obliczyć objętość alkoholu, którym należy dodatkowo wypełnić zbiornik, aby ciśnienie względne wzrosło w nim do \(10\ MN/m^2\). Współczynnik ściśliwości alkoholu metylowego \(\beta=0,122\cdot10^{-8} m^2/N\). Przyjąć \(\pi=3,14\).
Ostatnio zmieniony 01 sty 2021, 20:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 1422
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: Mechanika płynów - objętość
Miarą ściśliwości płynu jest współczynnik ściśliwości definiowany jako
\( \beta = \frac{1}{V}\frac{dV}{dp} \)
Dla przyrostów skończonych:
\( \beta = \frac{1}{V_{1}}\frac{V_{1} -V_{2}}{p_{1} - p_{2}} = \frac{1}{V_{1}}\frac{\Delta V}{\Delta p} \)
Stąd przyrost objętości:
\( \Delta V = \beta \cdot V_{1} \Delta p \)
gdzie:
\( \beta = 0,122 \cdot 10^{-8} \frac{m^2}{N}, \)
\( V_{1} = \frac{4}{3}\pi R^3 = \frac{4}{3}\pi \left(\frac{d}{2}\right)^3 = \frac{1}{6}\pi d^3, \ \ d = 4,8 m, \)
\( \Delta p = 10^7 \frac{N}{m^2}.\)
\( \beta = \frac{1}{V}\frac{dV}{dp} \)
Dla przyrostów skończonych:
\( \beta = \frac{1}{V_{1}}\frac{V_{1} -V_{2}}{p_{1} - p_{2}} = \frac{1}{V_{1}}\frac{\Delta V}{\Delta p} \)
Stąd przyrost objętości:
\( \Delta V = \beta \cdot V_{1} \Delta p \)
gdzie:
\( \beta = 0,122 \cdot 10^{-8} \frac{m^2}{N}, \)
\( V_{1} = \frac{4}{3}\pi R^3 = \frac{4}{3}\pi \left(\frac{d}{2}\right)^3 = \frac{1}{6}\pi d^3, \ \ d = 4,8 m, \)
\( \Delta p = 10^7 \frac{N}{m^2}.\)