W dniu równonocy promienie słoneczne padają prostopadle do powierzchni
Ziemi na równiku. Ile razy natężenie oświetlenia powierzchni w tym
dniu na równiku jest większe od natężenia oświetlenia powierzchni na
kole podbiegunowym?
Przesilenie jesienne/wiosenne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 lis 2020, 23:00
- Podziękowania: 127 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Przesilenie jesienne/wiosenne
Ależ mnie irytują takie zadania. Autor pewnie chce rozwiązania:
Szerokość geograficzna koła podbiegunowego to 66*33'.
\( \frac{E_r}{E_{kp}} = \frac{ \frac{I\cos 0^\circ}{d_{S-r}^2} }{\frac{I\cos 66^\circ33'}{d_{S-kp}^2}} = \frac{\cos 0^\circ}{\cos 66^\circ33'}
\)
Co jest dużym uproszczeniem pomijającym m.in : wymiary Słońca, niekulistość Ziemi czy refrakcję w atmosferze Ziemi.
A co z zachmurzeniem danego dnia?
Szerokość geograficzna koła podbiegunowego to 66*33'.
\( \frac{E_r}{E_{kp}} = \frac{ \frac{I\cos 0^\circ}{d_{S-r}^2} }{\frac{I\cos 66^\circ33'}{d_{S-kp}^2}} = \frac{\cos 0^\circ}{\cos 66^\circ33'}
\)
Co jest dużym uproszczeniem pomijającym m.in : wymiary Słońca, niekulistość Ziemi czy refrakcję w atmosferze Ziemi.
A co z zachmurzeniem danego dnia?