Zakładając, że świeca wysyła światło izotropowo oblicz:strumień
światła przechodzący przez powierzchnię \( S = 10\ cm^2\)
ustawioną prostopadle w odległości \(r = 2,5\ m \) oraz
oświetlenie tej powierzchni.
Świeca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 lis 2020, 23:00
- Podziękowania: 127 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Świeca
świeca = źródło światła o światłości \(I = 1 \ cd\) (kandela)
całkowity strumień wynosi \(\Phi = 4\pi I\)
pole powierzchni sfery o promieniu r: \(S = 4\pi r^2\)
więc proporcjonalnie \(10\ cm^2\) będzie oświetlone strumieniem \(\Phi = \frac{SI}{r^2} = 1,6\cdot 10^{-4}\ lm \) (lumena)
zaś natężenie oświetlenia tej powierzchni: \(E = \frac{\Phi}{S} = 0,16 \ lx \) (luksa).
całkowity strumień wynosi \(\Phi = 4\pi I\)
pole powierzchni sfery o promieniu r: \(S = 4\pi r^2\)
więc proporcjonalnie \(10\ cm^2\) będzie oświetlone strumieniem \(\Phi = \frac{SI}{r^2} = 1,6\cdot 10^{-4}\ lm \) (lumena)
zaś natężenie oświetlenia tej powierzchni: \(E = \frac{\Phi}{S} = 0,16 \ lx \) (luksa).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl