Sprężyna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia025
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 13 paź 2020, 17:09
Podziękowania: 11 razy

Sprężyna

Post autor: kasia025 »

Wiedząc , że długość swobodnej sprężyny wynosi l=80mm , a długość minima przy pełnym otwarciu zaworu wynosi lmin=48mm i wtedy siła w sprężynie wynosi P=22kg.

Wyznaczyć średnicę drutu "d" i stałą sprężyny .
Obliczyć siłę P1 wstępnego docisku zaworu jeżeli jego skok h=12mm.
Przyjąć , że dopuszczalne naprężenie na skręcaniu materiału sprężyny wynoszą Ks=4000 kg/cm^2 a G = 8,5*10^5 Kg/Cm^2

Umiałby ktoś to rozwiązać ?
Bo tak średnio nie wiem nawet jak się za to zabrać :( jedynie co wiem , że trzeba użyć modułu Younga (Prawdopodobnie)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Sprężyna

Post autor: kerajs »

Sugeruję zamieszczenie pełnej treści zadania tu: https://matematyka.pl/viewforum.php?f=200 .
ODPOWIEDZ