Pryzmat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pryzmat
Promień świetlny pada na przednią ścianę pryzmatu pod takim kątem \(\alpha\),że po załamaniu w pryzmacie promień załamany trafia na jego tylną ścianę dokładnie pod kątem granicznym i nie załamuje się. Obliczyć współczynnik załamania szkła, z którego zrobiony jest pryzmat, jeżeli jego kąt łamiący wynosi \( \beta \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pryzmat
\(\sin \alpha = n\sin \alpha'\)
\(\beta = \alpha' + \alpha_{gr}\)
\(n\sin \alpha_{gr}' = 1\)
stąd możesz już wyznaczyć n.
\(\beta = \alpha' + \alpha_{gr}\)
\(n\sin \alpha_{gr}' = 1\)
stąd możesz już wyznaczyć n.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl