Cześć
jak w temacie:
1) Przygotować pięć roztworów roboczych z roztworu standardowego Na2S04. Rozcieńczenia posłużą do stworzenia krzywej wzorcowej. Całkowita objętość próbki zastosowanej w tej metodzie wynosi 4 ml, dlatego należy przygotować następujące rozcieńczenia roztworu standardowego:
1. 4 ml roztworu Na2S04 = 100%
2. 2 ml roztworu Na2S04 + 2 ml wody destylowanej
3. 1,5 ml roztworu Na2S04 + 2,5 ml wody destylowanej
4. 1 ml roztworu Na2S04 + 3 ml wody destylowanej
5. 0,5 ml roztworu Na2S04 + 3,5 ml wody destylowanej
6. 4 ml wody destylowanej jako próba ślepa.
7. 4 ml badanej wody.
8. 4 ml badanej wody.
I moje pytanie:
Stężenia jonów siarczanowych przeliczyć na μg /cm3 lub mg/L
JAK?
Nie znoszę chemii - PROSTE ZADANKO
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Nie znoszę chemii - PROSTE ZADANKO
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Nie znoszę chemii - PROSTE ZADANKO
Okey, przyznaje się bez bicia, czytałam trzykrotnie i nadal nic nie wiem
Dwugodzinne oczekiwanie na jakąkolwiek podpowiedź zmusiło do samodzielnego myślenia i doktoryzowania się w zakresie podstaw chemii. Doszłam do wniosku, że znam stężenie Na2SO4 = 150 mg Na2S04/l w związku z czym zastanawiam się (zupełnie na chłopski rozum) czy mogłabym do podpunktu 1 zastosować klasyczną proporcję:
142,04 g/mol Na2SO4 - 150 mgNa2SO4/l
96,06 g/mol SO4 - x mgSO4/l?
Dwugodzinne oczekiwanie na jakąkolwiek podpowiedź zmusiło do samodzielnego myślenia i doktoryzowania się w zakresie podstaw chemii. Doszłam do wniosku, że znam stężenie Na2SO4 = 150 mg Na2S04/l w związku z czym zastanawiam się (zupełnie na chłopski rozum) czy mogłabym do podpunktu 1 zastosować klasyczną proporcję:
142,04 g/mol Na2SO4 - 150 mgNa2SO4/l
96,06 g/mol SO4 - x mgSO4/l?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Nie znoszę chemii - PROSTE ZADANKO
Oprócz stężenia roztworu zależy to jeszcze od stopnia dysocjacji, temperatury..https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... bility.png
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Nie znoszę chemii - PROSTE ZADANKO
Hej
Ja też nie znosiłam, nauczycielka zniszczyła moje zainteresowanie tym przedmiotem. Nic nie tłumaczy, tylko każe przepisywać z tablicy. Myślałam, że nie lubię przedmiotu, a okazało się, że nie uczę się i nie rozumiem przez nauczyciela. Udało mi się polubić ten przedmiot, kiedy poznałam korepetytorkę (usunięto reklamę). Bardzo fajnie tłumaczy, już sama rozwiązuję zadania i nwet interesuje się. Piszę to po to, że spróbuj popracować z kimś innym, rozpatrywać przedmioty z punktu widzenia praktyki i życia:)
Ja też nie znosiłam, nauczycielka zniszczyła moje zainteresowanie tym przedmiotem. Nic nie tłumaczy, tylko każe przepisywać z tablicy. Myślałam, że nie lubię przedmiotu, a okazało się, że nie uczę się i nie rozumiem przez nauczyciela. Udało mi się polubić ten przedmiot, kiedy poznałam korepetytorkę (usunięto reklamę). Bardzo fajnie tłumaczy, już sama rozwiązuję zadania i nwet interesuje się. Piszę to po to, że spróbuj popracować z kimś innym, rozpatrywać przedmioty z punktu widzenia praktyki i życia:)