zadanie fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adamadamada
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 cze 2020, 22:47
Płeć:

zadanie fizyka

Post autor: adamadamada »

Witam czy potrafi ktoś rozwiązać któreś z tych zadań?
1.Oblicz, ile powinna wynosić temperatura ciała, aby emitowało ono 100 razy więcej energii
cieplnej niż pochłaniało. Temperatura otoczenia ciała wynosi T0=17 oC. Załóż, że
współczynnik szarości tego ciała i jego otoczenia jest taki sam. Wyznacz, ile wynosi długość
fali odpowiadająca maksimum gęstości widmowej emitancji dla tego ciała. Stała Wiena
wynosi C=2,9·10-3 m·K.
2. W wyniku podgrzania pewnego ciała maksimum gęstości widmowej emitancji przesunęło się
z długości fali λ1max=700 nm do λ2max=500 nm. Oblicz, ile razy wzrosła moc
wypromieniowywana przez to ciało.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie fizyka

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ