2 zadania z fizyki-fale

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edekok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2020, 23:46

2 zadania z fizyki-fale

Post autor: edekok »

Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu 2 poniższych zadań
1. Prędkość rozchodzenia się fal podłużnych w stali wynosi vl=5100 m/s. Jaka jest
prędkość fal poprzecznych vt, jeśli współczynnik Poissona μ=0,25?
2.Wiedząc, że granica wytrzymałości struny stalowej wynosi p=800N/mm^2, znaleźć największą częstotliwość, na którą można nastroić strunę o długości l=1m. Gęstość stali
ρ=7,8g/cm^2 .
ODPOWIEDZ