Ruch harmoniczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Indra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 16 cze 2020, 14:36
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Ruch harmoniczny

Post autor: Indra »

Ponowne rozpoczęcie tematu po zapoznaniu się z regulaminem forum

zadanie 1
zdjęcie do zadania: https://imgur.com/a/FQijcyC
Ciało wykonujące drgania harmoniczne o okresie T w chwili t = 0 znajduje się w punkcie -Xm. Gdzie znajduje się w chwilach (punkt -Xm, punkt +Xm, x = 0, przedział od -Xm do 0, przedział od 0 do +Xm):
a) t = 2T
b) t = 3,5T
c) t = 5,25 T

zadanie 2
Które z zależności między siłą działającą na ciało siłą F a położeniem X ciała opisuje ruch harmoniczny
a) F = -2x
c) F = -100x^2
c) F = 7x
d) F = 2x^2

zadanie 3
zdjęcie do zadania: https://imgur.com/a/ynyGkOE
zdjęcie pomocnicze do b) i c) : https://imgur.com/a/EynmUsK

Klocek przedstawiony na rysunku znajduje się w punkcie x = 2cm, jego energia kinetyczna to 3 J, a energia potencjalna sprężystości sprężyny wynosi 2 J. Należy wyznaczyć:
a) energia kinetyczna klocka w punkcie x = 0
b) energia potencjalna sprężystości układu, gdy klocek jest w punkcie x = -2 cm
c) energia potencjalna sprężystości układu, gdy klocek znajduje się w punkcie x = -Xm
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: korki_fizyka »

1) b, a, c
2) a
3a) 5 J
b) 2 J
c) 5 J
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Indra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 16 cze 2020, 14:36
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: Indra »

Odnośnie zadania 1 mam rozumieć, że dla podpunktu a) ciało znajduje się w punkcie +Xm, dla podpunktu b) -Xm a dla podpunktu c) x = 0 czy chodzi o coś innego?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: korki_fizyka »

Jeśli spojrzysz na malunek, który tu zamieściłaś niezgodnie z regulaminem, to sama może dojdziesz do podobnych wniosków.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Indra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 16 cze 2020, 14:36
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: Indra »

Tak, teraz już widzę dziękuję :) co do zamieszczonych linków to nie znałam tytułu ani autorów zbioru zadań z których to pochodzi
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: korki_fizyka »

Tu się nie przestrzega praw autorskich ale wypada przepisac/-malować rysunki po swojemu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ