Praca, moc, energia i ruch harmoniczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Indra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 16 cze 2020, 14:36
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Praca, moc, energia i ruch harmoniczny

Post autor: Indra »

1 zadanie dotyczy tematyki praca, moc, energia kinetyczna
rysunek układu sił: https://imgur.com/a/GLPkb70
Dane:
F1 = 13N
F2 = 23N
m = 2kg
d = 2m
a) praca układu sił powodującego przemieszczenie punktu materialnego o odcinek AB = d
b) prędkość w punkcie B, gdy w punkcie A prędkość była równa V = 2 m/s
c) całkowita moc w punkcie B

2 zadanie dotyczy tematyki ruch harmoniczny
zdjęcie do zadania: https://imgur.com/a/FQijcyC
Ciało wykonujące drgania harmoniczne o okresie T w chwili t = 0 znajduje się w punkcie -Xm. Gdzie znajduje się w chwilach (punkt -Xm, punkt +Xm, x = 0, przedział od -Xm do 0, przedział od 0 do +Xm):
a) t = 2T
b) t = 3,5T
c) t = 5,25 T

Które z zależności między siłą działającą na ciało siłą F a położeniem X ciała opisuje ruch harmoniczny
F = -2x
F = -100x^2
F = 7x
F = 2x^2

3 zadanie także dotyczy ruchu harmonicznego
zdjęcie do zadania: https://imgur.com/a/ynyGkOE
zdjęcie pomocnicze do b) i c) : https://imgur.com/a/EynmUsK

Klocek przedstawiony na rysunku znajduje się w punkcie x = 2cm, jego energia kinetyczna to 3 J, a energia potencjalna sprężystości sprężyny wynosi 2 J.
a) energia kinetyczna klocka w punkcie x = 0
b) energia potencjalna sprężystości układu, gdy klocek jest w punkcie x = -2 cm
c) energia potencjalna sprężystości układu, gdy klocek znajduje się w punkcie x = -Xm

Za wszelką pomoc dziękuję, jestem totalną nogą z fizyki a profesor przez nauczanie zdalne niewiele może zrobić.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Praca, moc, energia i ruch harmoniczny

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ