Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kendzier
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 cze 2020, 19:32
Płeć:

Termodynamika

Post autor: kendzier »

Cześć, mam problem z zadaniem.

Pomieszczenie, którego powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi 50m2 a powierzchnia okien zewnętrznych wynosi 20m2, ogrzewane jest grzejnikiem w postaci rury okrągłej o długości L i średnicy zewnętrznej dz=0,05m, w której przepływa czynnik grzewczy.
Jaka powinna być długość L, rury stanowiącej grzejnik aby w pomieszczeniu utrzymywała się temperatura tw=200C przy temperaturze zewnętrznej tz=-200C (minus200C)
Pozostałe dane:
-współczynnik przenikania ciepła Uz, przez ścianę zewnętrzną Uz=0,2[W/m2K],
-współczynnik przenikania ciepła Uo, przez okno Uo=1,0[W/m2K],
-współczynnika przenikania ciepła k, od płynącego rurą czynnika grzewczego do pomieszczenia, k=20[W/m2K],
-średnia różnica temperatur ∆t, pomiędzy temperaturą czynnika grzewczego a temperaturą w pomieszczenia tw, wynosi ∆t=500C.
Długość L rury=?
ODPOWIEDZ