Rakieta o zmiennej masie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemytniczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 10:20
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Rakieta o zmiennej masie

Post autor: przemytniczek »

Poruszająca się w przestrzeni kosmicznej z prędkością v=2km/s rakieta o masie początkowej M0=80t uruchamia
silniki i zaczyna spalać w jednostce czasu k=420kg/s paliwa. Prędkość gazów wyrzucanych z rakiety po spaleniu
wynosi u=25km/s. Obydwie prędkości mierzone są w nieruchomym układzie odniesienia. Wyznacz zależność
prędkości rakiety od czasu po uruchomieniu silników.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rakieta o zmiennej masie

Post autor: korki_fizyka »

Próbowałeś zapytać Google o wzór Mieszczerskiego lub Ciołkowskiego?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ