Interferencja fal

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agg189
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2020, 23:18
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Interferencja fal

Post autor: agg189 »

Rozważ dwie fale sinusoidalne biegnące wzdłuż struny, opisane przez równania:
y1(x,t)=0,3sin(4x+3t+π/3)
i y2(x,t)=0,6sin(8x−6t). Jakie jest wychylenie fali wypadkowej utworzonej w wyniku interferencji tych dwóch fal w punkcie x=1,0m w chwili t=3,0s?

Poprosiłabym o pomoc w wyznaczeniu równania fali wypadkowej, korzystałam z sin(u+/-v) oraz sinu+sinv, ale niestety nie wyszła poprawna odpowiedź
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Interferencja fal

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ