Fizyka niepewność tablicowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sikorsson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 cze 2020, 11:42
Płeć:

Fizyka niepewność tablicowa

Post autor: sikorsson »

Cześć, nie za bardzo rozumiem wzoru na niepewność tablicową z tej treści (pogrubiony fragment):

Niepewność tablicowa \(\Delta_tx\). Niepewnościami obarczone są również wyniki zaczerpnięte z literatury, tablic matematycznych lub kalkulatora. Jeśli nie jest podana wartość odchylenia standardowego eksperymentalnego (jeśli jest podana, wtedy niepewność u(x) jest równa temu odchyleniu) i brak jest jakiejkolwiek informacji o niepewności przyjmujemy, że niepewność \(\Delta_tx\) jest równa 10 jednostkom miejsca rozwinięcia dziesiętnego o najmniejszej wartości.
Wzór: \(u(x)=\frac{\Delta_tx}{\sqrt{3}}\)

Załóżmy, że chcę obliczyć tę niepewność dla współczynnika rozszerzalności liniowej złota: \(14.2 * 10^{-6} \frac{1}{K}\). Co wówczas mam podstawić do wzoru?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka niepewność tablicowa

Post autor: korki_fizyka »

\(10^{-6}\)
Ostatnio zmieniony 02 cze 2020, 12:28 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
sikorsson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 cze 2020, 11:42
Płeć:

Re: Fizyka niepewność tablicowa

Post autor: sikorsson »

Ze wzorów znalezionych w pdf o niepewnościach pomiarowych z Uniwersytetu Szczecińskiego. Zresztą na innych stronach niepewność tablicowa jest opisana w ten sam sposób, a nigdzie nie jestem w stanie znaleźć konkretnego przykładu.
ODPOWIEDZ