Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Graniczna długość fali, odpowiadająca krótkofalowej granicy ciągłego widma rentgenowskiego, wynosi λg=0.8A O ile się ona zmieni jeżeli napięcie między anodą i katodą zwiększymy o ΔU=10 kV?
promieniowanie x
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: promieniowanie x
Jak jest to napisane w niejednym podręczniku
\(\lambda_{min} = \frac{hc}{eU}\)
więc jeśli
\(U_1 = U + \Delta U \),
to \(\lambda'_{min} = \frac{hc}{e(U+ \Delta U)}\)
\(\lambda_{min} = \frac{hc}{eU}\)
więc jeśli
\(U_1 = U + \Delta U \),
to \(\lambda'_{min} = \frac{hc}{e(U+ \Delta U)}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl