Zadanie z magnetyzmu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
msz98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2020, 11:06

Zadanie z magnetyzmu

Post autor: msz98 »

Dzień dobry,

ponieważ nie znalazłem nigdzie (nawet na obcojęzycznych stronach) takiego problemu, zwracam się o pomoc do specjalistów.

Z góry dziękuję za pomoc.


Zadanie 5.13
Biegnące do siebie równoległe przewody ułożone są w wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku a = 20cm (rys.5.9). W przewodach płyną prądy I1 = 20A, I2 = 40A, I3 = 60A. Kierunki ich przepływu zaznaczono na rysunku.

Obliczyć:
a) Natężenie pola magnetycznego w wierzchołkach trójkąta.
b) Jakie siły działają na metr bieżący każdego z przewodów.

Odpowiedź:
H1 = H2 = H3 = 42 A/m, F1' = 1.06 * 10-3 N/m
F2' = 2.12 * 10^-3 N/m, F3' = 3.18 * 10-3 N/m


Obrazek
msz98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2020, 11:06

Re: Zadanie z magnetyzmu

Post autor: msz98 »

Dobra, już rozwiązałem..


Aby obliczyć natężenie PM w wierzchołkach trójkąta równobocznego tworzonego przez przewody z prądem, należy obliczyć zsumować wektory pól pochodzących od wszystkich trzech przewodów.
Dla przewodu 1:
Ponieważ zależność rozkładu pola magnetycznego wewnątrz przewodu jest liniowa i przecina punkt (0, 0), w samym środku przewodu natężenie pola wynosi 0 A/m, a zatem pole magnetyczne w przewodzie pierwszym będzie sumą pozostałych wektorów natężenia pola magnetycznego w punkcie.
Zależność przedstawiająca rozkład pola wewnątrz (część liniowa) oraz na zewnątrz (część nieliniowa) przewodnika.

Obrazek

Wewnątrz przewodnika:
\(H=\frac{I \cdot r}{2 \pi R}\)
Gdzie:
r to odległość punktu, w którym obliczane jest natężenie pola od środka przewodu.
R to promień przewodnika.

Na zewnątrz przewodnika:
\(H=\frac{I}{2 \pi r}\)
Gdzie:
r to odległość punktu, w którym obliczane jest natężenie pola od środka przewodu.

Ułożenie wektorów pola magnetycznego w punkcie 1:
Obrazek

Z twierdzenia cosinusów można obliczyć długość wektora H1:
\(H_{1}^{2}=H_{2}'^{2}+H_{3}'^{2}-2H_{2}'H_{3}'\cos \left( 60 ^{\circ} \right)\)
\(H_{1}=\sqrt[]{H_{2}'^{2}+H_{3}'^{2}-H_{2}'H_{3}'}\)
\(H_{2}'=\frac{I_{2}}{2 \pi \cdot a}=\frac{40}{2 \pi \cdot 0.2}=31.8\frac{A}{m}\)
\(H_{3}'^{2}=\frac{I_{3}}{2 \pi \cdot a}=\frac{60}{2 \pi \cdot 0.2}=47.7\frac{A}{m}\)
\(H_{1}=\sqrt[]{H_{1}'^{2}+H_{2}'^{2}-H_{1}'H_{2}'}=42\frac{A}{m}\)

Dla przewodu 2:
Obrazek
Sytuacja jest analogiczna, H’2 = 0A/m, kąt pomiędzy wektorami H’1 oraz H’3 wynosi 30°.
Z twierdzenia cosinusów można obliczyć długość wektora H2:
\(H_{2}^{2}=H_{1}'^{2}+H_{3}'^{2}-2H_{1}'H_{3}'\cos \left( 30 ^{\circ} \right)\)
\(H_{2}=\sqrt[]{H_{1}'^{2}+H_{3}'^{2}-H_{1}'H_{3}' \cdot \sqrt[]{3}}\)
\(H_{1}'=\frac{I_{1}}{2 \pi \cdot a}=\frac{20}{2 \pi \cdot 0.2}=15.9\frac{A}{m}\)
\(H_{3}'^{2}=\frac{I_{3}}{2 \pi \cdot a}=\frac{60}{2 \pi \cdot 0.2}=47.7\frac{A}{m}\)
\(H_{2}=\sqrt[]{H_{1}'^{2}+H_{3}'^{2}-H_{1}'H_{3}' \cdot \sqrt[]{3}}=42\frac{A}{m}\)

Dla przewodu 3:
Obrazek
Z twierdzenia cosinusów można obliczyć długość wektora H3:
\(H_{3}^{2}=H_{1}'^{2}+H_{2}'^{2}-2H_{1}'H_{2}'\cos \left( 120 ^{\circ} \right)\)
\(H_{3}=\sqrt[]{H_{1}'^{2}+H_{2}'^{2}-H_{1}'H_{2}'}\)
\(H_{1}'=\frac{I_{1}}{2 \pi \cdot a}=\frac{20}{2 \pi \cdot 0.2}=15.9\frac{A}{m}\)
\(H_{2}'^{2}=\frac{I_{2}}{2 \pi \cdot a}=\frac{40}{2 \pi \cdot 0.2}=31.8\frac{A}{m}\)
\(H_{3}=\sqrt[]{H_{1}'^{2}+H_{2}'^{2}-H_{1}'H_{2}'}=42\frac{A}{m}\)

Część druga – obliczanie siły działającej na metr bieżący każdego z przewodów.
Na każdy z przewodów działa siła Lorentza:
\(F=BIl\)
Można zatem przyjąć, że:
\(\frac{F}{l}=BI\)
Znając natężenie pola w punkcie, można obliczyć indukcję i podstawić ją do wzoru:
\(B= \mu H\)
\(\frac{F}{l}= \mu HI\)
Dla przewodu 1:
\(\frac{F}{l}= \mu HI_{1}=4 \pi \cdot 10^{-7} \cdot 42 \cdot 20=1.06 \cdot 10^{-7}\frac{N}{m}\)
Dla przewodu 2:
\(\frac{F}{l}= \mu HI_{2}=4 \pi \cdot 10^{-7} \cdot 42 \cdot 40=2.11 \cdot 10^{-7}\frac{N}{m}\)
Dla przewodu 3:
\(\frac{F}{l}= \mu HI_{3}=4 \pi \cdot 10^{-7} \cdot 42 \cdot 60=3.17 \cdot 10^{-7}\frac{N}{m}\)
msz98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2020, 11:06

Re: Zadanie z magnetyzmu

Post autor: msz98 »

Swoją drogą, przydałoby się wstawianie całych dokumentów latexa, bo tak, to musiałem osobno zdjęcia, osobno wzory, osobno pisać.. Katastrofa, 5 minut vs 40 minut.

Pozdrawiam,
MSZ.
ODPOWIEDZ