Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sparta83
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 maja 2020, 08:44
Płeć:

Termodynamika

Post autor: sparta83 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Sprawa bardzo pilna
Płaską ścianę pieca przemysłowego zbudowano z 3 warstw: wewnętrznej z cegły
szamotowej o współczynniku przewodzenia ciepła λ1 = 1,3 W/(m K), środkowej z cegły
izolacyjnej (λ2 = 0,4 W/(m K)) o grubości δ2 = 0,24 m i zewnętrznej z cegły budowlanej
(λ3 = 0,75 W/(m K)) o grubości δ3 = 0,12 m. Temperatura wewnętrznej powierzchni ścianki
wynosi Tw1 = 1474 K, zewnętrznej Tw4 = 323 K. Obliczyć: a) jaka powinna być minimalna grubość δ1min
warstwy szamotu, aby temperatura Tw2 cegły izolacyjnej nie przekraczała 1223 K, b) gęstość strat ciepła
qstr przez ścianę pieca do otoczenia, c) grubość δ1’ warstwy szamotu w przypadku gdy pomiędzy
warstwami wewnętrzną i środkową znajduje się szczelina powietrzna o grubości δp = 0,01 m
i współczynniku λp = 0,15 W/(m K) (pozostałe wielkości b.z)
ODPOWIEDZ