Kinematyka i dynamika bryły sztywnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SenseiM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2020, 12:09

Kinematyka i dynamika bryły sztywnej

Post autor: SenseiM »

Proszę o pomoc w zadaniach:

1. Dane są dwa walce: aluminiowy (pełny) i ołowiany (wydrążony) o jednakowym promieniu R = 5,0 cm i o identycznym ciężarze Q.
a) Znaleźć momenty bezwładności tych walców;
b) Obliczyć, w jakim czasie walce te stoczą się bez poślizgu z równi pochyłej o wysokości h = 40 cm i długości l = 150 cm.
c) Obliczyć stosunek ich prędkości postępowych względem równi podczas staczania się w dowolnej chwili czasu.

2. Wahadło zegara składa się z dwóch trwale połączonych kul o promieniach R1 = 5,0 cm i R2 = 8,0 cm wykonanych z materiału o gęstości ρ. Kule są styczne do siebie, a pozioma oś obrotu wahadła przechodzi przez środek pierwszej kuli i jest prostopadła do prostej łączącej środki obu kul. Obliczyć okres niewielkich wahań tego wahadła.

Z fizyki jestem całkowicie zielony, więc bardzo prosiłbym o pomoc. Zadania do jutra do północy.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kinematyka i dynamika bryły sztywnej

Post autor: korki_fizyka »

Co ty robisz na tych "studiach"? przecież to jest materiał szkoły średniej. Może do jutra zrobisz się chociaż żółty albo pomarańczowy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ