Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Truposz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2020, 01:04
Płeć:

Fizyka

Post autor: Truposz »

Witam Proszę o pomoc :D Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

1. Duża liczba atomów neonu znajduje się w stanie równowagi termicznej. Jaki jest stosunek liczby atomów w stanie o energii 20,66 eV (podpowłoka 5s) do liczby atomów w stanie o energii 18,70 eV (podpowłoka 5p) w temperaturach: 300 K, 600 K i 1200 K. Czy w tych warunkach możliwe jest uzyskanie światła laserowego ?

2. Wyznaczyć wskaźniki Millera (hkl) dla płaszczyzny przychodzącej przez węzły x = 4a , y = 3b, z = 1c.

3. Energia Fermiego dla miedzi wynosi 7,03 eV. Ile wynosi średnia energia kinetyczna elektronów w temperaturze 0 K dla miedzi ? Ile wynosi prędkość elektronu o energii równej energii Fermiego ?

4. Ile wynosi minimalna energia potrzebna do wytworzenia pary elektron-dziura (Eg ) w półprzewodniku GaAs jeśli przewodnictwo elektryczne przy zmianie temperatury od -3 0C do +20 0C zmieniło się 10 razy.

5. Szerokość przerwy energetycznej w czystym germanie wynosi 0,67 eV. Energia Fermiego jest w środku przerwy. Dla temperatur 250, 300 i 350 K oblicz prawdopodobieństwo f(E), że stan na dnie pasma przewodnictwa będzie obsadzony.
ODPOWIEDZ