Proszę o pomoc w zadaniach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaska1517
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 02 kwie 2020, 17:34
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Proszę o pomoc w zadaniach

Post autor: kaska1517 »

WITAM! PROSZĘ O POMOC W ZADANIACH.
1.Z otworu znajdującego się w pionowej ścianie naczynia na wysokości h=80 cm od podłogi tryska poziomo strumień wody, który uderza o podłogę w odległości l od ściany naczynia. Obliczyc odleglosc l, jeżeli poziom wody w naczyniu jest stale uytrzymywany na tej samej wysokości H=160 cm nad podloga. (odp. l=160 cm)
2.Pod jakim ciśnieniem należy tłoczyć wodę do rury o przekroju s=30 cm2 i dlugosci l=3km aby przeplyw wody wynosil q=10 l/s? Współczynnik lepkości n=0,12 P. (odp.p=9,92 atm)
3.Z jaka predkoscia wyplywa woda przez otwór który znajduje się h=2m poniżej poziomu wody, ciśnienie zaś wywierane na powierzchnię swobodną wody jest większe od ciśnienia atm o b= 1atm
(odp: v=20,8 m/s - ptraktowac ciśnienie b jako dodatkowy slup wody)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Proszę o pomoc w zadaniach

Post autor: korki_fizyka »

Wzór Torricellego \(v =\sqrt{2g(H-h)}\) a dalej rzut poziomy
https://slideplayer.pl/slide/13217768/7 ... ellego.jpg
Ostatnio zmieniony 06 maja 2020, 12:33 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kaska1517
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 02 kwie 2020, 17:34
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Proszę o pomoc w zadaniach

Post autor: kaska1517 »

Dziękuje. A jeśli chodzi o zad 3 to o co chodzi z tym, żeby b potraktować jako dodatkowy slup wody? jak to w takim razie zapisac?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Proszę o pomoc w zadaniach

Post autor: korki_fizyka »

Oprócz ciśnienia hydrostatycznego na powierzchnię cieczy działa też ciśnienie hydrostatyczne i po prostu należy je dodać.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ