Termodynamika - Spalanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stachu123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2020, 11:48
Płeć:

Termodynamika - Spalanie

Post autor: Stachu123 »

Mam problem z takim zadaniem:

W palenisku kotła centralnego ogrzewania jest spalane paliwo stałe w ilości m = 500 kg/h. Analiza składu paliwa wykazała, że: C = 0,70,
H = 0,04, O = 0,10, W = 0,09, reszta popiół. Określić objętościowe natężenie przepływu spalin mokrych w odniesieniu do warunków normalnych, jeżeli analiza wolumetryczna spalin suchych za kotłem dała wynik: [CO2]s = 0,12, [CO]s = 0,01, [O2]s = 0,08.
Obliczyć współczynnik nadmiaru powietrza, z jakim spalono paliwo, przy założeniu szczelności kotła i przewodów kominowych.

Odpowiedzi to:
Vsm = 5320 m3/h, lambda= 1,85

Bardzo proszę o pomoc
ODPOWIEDZ