Prawo Coulomba

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Antyfizyk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:37

Prawo Coulomba

Post autor: Antyfizyk »

Na rysunku przedstawiono cztery cząstki o ustalonych położeniach na
płaszczyźnie. Ładunki cząstek wynoszą: q1=1.6∙10–19 C, q2=3.2∙10–19 C,
q3=1.6∙10–19 C, q4= –3.2∙10–19 C. Znajdź wartość siły działającej na cząstkę
znajdującą się w początku układu współrzędnych.

Obrazek

Tu chodzi o to że szukana siła to będzie F=F14 - F13 - F12 ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawo Coulomba

Post autor: kerajs »

Antyfizyk pisze: 23 mar 2020, 15:42 Tu chodzi o to że szukana siła to będzie F=F14 - F13 - F12 ?
Raczej \(\vec{F}= \vec{F_{1,4}}- \vec{F_{1,3}}- \vec{F_{1,2}}\)
Sugeruję przyjąć nowy układ współrzędnych, z osiami pokrywającymi sie z zaznaczonymi odległościami 1 m , 2 m. Wtedy rozkładać będziesz tylko jedną siłę \(\vec{F_{1,2}}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prawo Coulomba

Post autor: korki_fizyka »

kerajs pisze: 23 mar 2020, 20:18
Antyfizyk pisze: 23 mar 2020, 15:42 Tu chodzi o to że szukana siła to będzie F=F14 - F13 - F12 ?
Raczej \(\vec{F}= \vec{F_{1,4}}- \vec{F_{1,3}}- \vec{F_{1,2}}\)
Sugeruję przyjąć nowy układ współrzędnych, z osiami pokrywającymi sie z zaznaczonymi odległościami 1 m , 2 m. Wtedy rozkładać będziesz tylko jedną siłę \(\vec{F_{1,2}}\)
Należy znaleźć wypadkową siłę działającą na ładunek \(q_1\) czyli sumę wektorów: \(\vec{F}_w = \vec{F_{1,4}} + \vec{F_{1,3}} + \vec{F_{1,2}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawo Coulomba

Post autor: kerajs »

Zakładam, że podwójne indeksy sugerują kierunek wektora, więc minusy jak najbardziej mają sens.
ODPOWIEDZ