Cześć, potrzebuje pomocy w zadaniach z termodynamiki.
Zadanie 1. Jaka jest gęstość powietrza przy temperaturę 0 °C i 500 mm Hg, jeżeli przy
3 temperaturze 0°C i i 760 mm Hg wynosi 1,293 kg/m^3.
Zadanie 2. Gęstość dwutlenku węgla wynosi przy temperaturze 0 °C i 760 mm Hg 1,977kg/m^3. Określić gęstość tego czynnika przy temperaturze +17°C i 700 mm Hg.
Zadania z termodynamiki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 mar 2020, 01:30
- Podziękowania: 1 raz
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 mar 2020, 01:30
- Podziękowania: 1 raz
Re: Zadania z termodynamiki
Antoni99zgr pisze: ↑17 mar 2020, 01:37 Cześć, potrzebuje pomocy w zadaniach z termodynamiki.
Zadanie 1. Jaka jest gęstość powietrza przy temperaturze 0 °C i 500 mm Hg, jeżeli przy temperaturze 0°C i i 760 mm Hg wynosi 1,293 kg/m^3.
Zadanie 2. Gęstość dwutlenku węgla wynosi przy temperaturze 0 °C i 760 mm Hg 1,977kg/m^3. Określić gęstość tego czynnika przy temperaturze +17°C i 700 mm Hg.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadania z termodynamiki
\( \frac{p_1T_1}{V_1}= \frac{p_2T_2}{V_2}\\
\frac{p_1T_1}{ \frac{m}{\rho_1} }= \frac{p_2T_2}{\frac{m}{\rho_2} }\\
p_1T_1\rho_1=p_2T_2\rho_2\)
Oczywiście temperatury muszą być wyrażone w kelwinach. Ciśnienie może pozostać w mm Hg, gdyż ta jednostka jest proporcjonalna do paskala.
\frac{p_1T_1}{ \frac{m}{\rho_1} }= \frac{p_2T_2}{\frac{m}{\rho_2} }\\
p_1T_1\rho_1=p_2T_2\rho_2\)
Oczywiście temperatury muszą być wyrażone w kelwinach. Ciśnienie może pozostać w mm Hg, gdyż ta jednostka jest proporcjonalna do paskala.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z termodynamiki
Owszem ciśnienie może pozostać w torach (mm Hg) ale nie ze względu na "proporcjonalność" tylko dlatego, że nie ma ciśnień ujemnych tak jak to jest w skali temperatur Celsjusza.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 mar 2020, 01:30
- Podziękowania: 1 raz
Re: Zadania z termodynamiki
Dzieki wielkie, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, skąd się ta proporcja wzięła? Będę bardzo wdziecznykerajs pisze: ↑17 mar 2020, 06:41 \( \frac{p_1T_1}{V_1}= \frac{p_2T_2}{V_2}\\
\frac{p_1T_1}{ \frac{m}{\rho_1} }= \frac{p_2T_2}{\frac{m}{\rho_2} }\\
p_1T_1\rho_1=p_2T_2\rho_2\)
Oczywiście temperatury muszą być wyrażone w kelwinach. Ciśnienie może pozostać w mm Hg, gdyż ta jednostka jest proporcjonalna do paskala.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z termodynamiki
To jest tzw. r-nie stanu gazu, otwórz podręcznik i poczytaj jesli nie było Cię na lekcjach w 1 klasie szkoły średniej wtedy też była grypa czy inny świrus?Antoni99zgr pisze: ↑17 mar 2020, 14:09Dzieki wielkie, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, skąd się ta proporcja wzięła? Będę bardzo wdziecznykerajs pisze: ↑17 mar 2020, 06:41 \( \frac{p_1T_1}{V_1}= \frac{p_2T_2}{V_2}\\
\frac{p_1T_1}{ \frac{m}{\rho_1} }= \frac{p_2T_2}{\frac{m}{\rho_2} }\\
p_1T_1\rho_1=p_2T_2\rho_2\)
Oczywiście temperatury muszą być wyrażone w kelwinach. Ciśnienie może pozostać w mm Hg, gdyż ta jednostka jest proporcjonalna do paskala.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadania z termodynamiki
Między ciśnieniem wyrażonym w mm Hg ( bynajmniej nie w torriczellach!), a wyrażonym w paskalach występuje proporcja:Antoni99zgr pisze: ↑17 mar 2020, 14:09(...) mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, skąd się ta proporcja wzięła?
\(1 \ mm \ Hg= k \cdot 1 \ Pa\) gdzie k= 133,322387415
W równaniu:
\( p_1T_1\rho_1=p_2T_2\rho_2\)
ciśnienie powinno być wyrażone w paskalach, czyli mieć postać:
\( \frac{ p_1'}{k}T_1\rho_1= \frac{ p_2'}{k}T_2\rho_2\)
gdzie ciśnienia \(p'_1,p'_2\) są w mm Hg
Można jednak je (tj, równanie) uprościć do
\( p_1'T_1\rho_1=p_2'T_2\rho_2\)
i wstawiać wartości ciśnienia w mm Hg.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z termodynamiki
Niby czemu "powinno" skoro tory (mm Hg) są proporcjonalne do paskali W poprzednim poście sam o tym napisałeśkerajs pisze: ↑18 mar 2020, 23:40
(..)Ciśnienie może pozostać w mm Hg, gdyż ta jednostka jest proporcjonalna do paskala.
Między ciśnieniem wyrażonym w mm Hg ( bynajmniej nie w torriczellach!), a wyrażonym w paskalach występuje proporcja:
\(1 \ mm \ Hg= k \cdot 1 \ Pa\) gdzie k= 133,322387415
W równaniu:
\( p_1T_1\rho_1=p_2T_2\rho_2\)
ciśnienie powinno być wyrażone w paskalach, czyli mieć postać:
\( \frac{ p_1'}{k}T_1\rho_1= \frac{ p_2'}{k}T_2\rho_2\)
gdzie ciśnienia \(p'_1,p'_2\) są w mm Hg
Można jednak je (tj, równanie) uprościć do
\( p_1'T_1\rho_1=p_2'T_2\rho_2\)
i wstawiać wartości ciśnienia w mm Hg.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C5%9Bnienie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z termodynamiki
Pozostało jeszcze do przeliczenia zad.2
Dane:
\(\rho_o = 1,977\ \frac{kg}{m^3}\\ T_o =0^oC = 273,15\ K\\ p_o = 760\ mm Hg\)
\(T =17^oC = 290,15\ K\\ p = 700\ mm Hg\)
Szukane:
\( \rho = \frac {m}{V} = ?\)
Rozwiązanie:
korzystamy z r-nia stanu gazu
\(\frac{pV}{T} =\frac{p_oV_o}{T_o}\\
\rho_o = \frac{m}{V_o} \Rightarrow V_o = \frac{m}{\rho_o}\)
czyli \(\frac{p}{\rho T} =\frac{p_o}{\rho_o T_o}\)
i ostatecznie \(\rho = \frac{pT_o }{p_o T}\rho_o = \frac{700\ mmHg\ 273,15\ K}{760\ mmHg\ 290,15\ K} 1,977\ \frac{kg}{m^3} \approx 1,714\ \frac{kg}{m^3}\)
Dane:
\(\rho_o = 1,977\ \frac{kg}{m^3}\\ T_o =0^oC = 273,15\ K\\ p_o = 760\ mm Hg\)
\(T =17^oC = 290,15\ K\\ p = 700\ mm Hg\)
Szukane:
\( \rho = \frac {m}{V} = ?\)
Rozwiązanie:
korzystamy z r-nia stanu gazu
\(\frac{pV}{T} =\frac{p_oV_o}{T_o}\\
\rho_o = \frac{m}{V_o} \Rightarrow V_o = \frac{m}{\rho_o}\)
czyli \(\frac{p}{\rho T} =\frac{p_o}{\rho_o T_o}\)
i ostatecznie \(\rho = \frac{pT_o }{p_o T}\rho_o = \frac{700\ mmHg\ 273,15\ K}{760\ mmHg\ 290,15\ K} 1,977\ \frac{kg}{m^3} \approx 1,714\ \frac{kg}{m^3}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl