zadanie z szybkością rekacji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mezos123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2020, 08:34
Płeć:

zadanie z szybkością rekacji

Post autor: mezos123 »

Oszacuj zmianę szybkości reakcji endotermicznej po zmianie temperatury układu z 290k na 340k. Przyjmij, że czynnik temperaturowy wynosi 2.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie z szybkością rekacji

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mezos123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 mar 2020, 08:34
Płeć:

Re: zadanie z szybkością rekacji

Post autor: mezos123 »

Jeżeli mam to policzyć z równania Arrheniusa to skąd mam wziąć energię aktywacji ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie z szybkością rekacji

Post autor: korki_fizyka »

\(E_a\) nie jest potrzebna, wystarczy zastosować regułę van ’t Hoffa

log n = 0,1(T_2 - T_1)log2 = 5log2

n = 32
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ