Witam mam takie oto zadanie. Obliczenia wszystkie zrobione jednak brakuje mi wciąż prawidłowego rysunku. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak powinien on wyglądać?
https://imgur.com/a/Uq4Gqyn
Przejście fali - rysunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przejście fali - rysunek
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Przejście fali - rysunek
Zgaduję, że chodziło o punkt 9, więc tutaj jest treść zadania:
"Fala wodna poruszająca się z obszaru głębokiego do płytkiego, tworzy kąt 60 stopni z granicą pomiędzy tymi obszarami. Jeśli szybkość fali w obszarze głębokim jest s=4m/s, a w obszarze płytkim s=3m/s, znajdź kierunek fali po przejściu do płytkiego ośrodka. Wykonaj rysunek w tym zadaniu i zaznacz odpowiednie kąty."
"Fala wodna poruszająca się z obszaru głębokiego do płytkiego, tworzy kąt 60 stopni z granicą pomiędzy tymi obszarami. Jeśli szybkość fali w obszarze głębokim jest s=4m/s, a w obszarze płytkim s=3m/s, znajdź kierunek fali po przejściu do płytkiego ośrodka. Wykonaj rysunek w tym zadaniu i zaznacz odpowiednie kąty."
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przejście fali - rysunek
\(\)Skoro przy przejściu zmienia się szybkość rozchodzenia fali, to korzystając z prawa Snella, które wynika z twierdzenia Fermata: \(\frac{\sin \alpha}{\sin \beta} = \frac{v_1}{v_2}\)
rysynek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Snelliusa
rysynek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Snelliusa
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl