Z góry dziękuję za każdą pomoc!
Zadanie 1. Cylindrycznie naczynie z cieczą obraca się z prędkością kątową ω wokół pionowej osi przechodzącej przez jego środek. Wyznaczyć kształt swobodnej powierzchni wirującej cieczy. Dane jest przyspieszenie ziemskie g.
Zadanie 2. Bąbel powietrza o masie m znajduje się się w cienkiej rurce wirującej wokół osi do niej prostopadłej, ze stałą prędkością kątową ω. Zakładając, że w chwili początkowej bąbel spoczywa w odległościx0od osi obrotu a współczynnik tarcia między ściankami rurki a bąblem wynosi f, określ ruch bąbla. Wpływ pola grawitacyjnego można zaniedbać.
Zadanie 3. W rurce o przekroju S zgiętej w kształcie litery U znajduje się słup wody o długości L, przy czym w chwili początkowej poziom w jednym z ramion rurki jest wyższy niż w drugim. Jaki będzie okres drgań słupa cieczy? Pominąć siły lepkości.
Zadanie 4. Blok o masie M połączony jest z blokiem o masie m sprężyną o długości 8 L. Gdy układ jest w równowadze, pierwszy blok jest na podłodze drugi spoczywa na sprężynie ponad nim. Sprężyna ma wtedy długość 7 L. Następnie blok o masie m jest naciskany do dołu aż sprężyna osiągnie połowę jej naturalnej długości a następnie zwolniony. Należy wykazać, że dolny blok oderwie się od podłogi gdy M <2m. Sprawdzić, kiedy blok M oderwie się od podłogi jeśli M= 1,5·m
Zadanie 5. Cząstka masie m i ładunku q przyspieszana jest przez różnicę potencjałów V, następnie wpada w jednorodne pole magnetyczne o indukcji B prostopadłe do kierunku jej ruchu. Ponieważ na cząstkę w obszarze z pole m magnetycznym działa tylko pole magnetyczne, cząstka będzie poruszać się po okręgu. W połowie orbity trafi na detektor. Znaleźć odległość x od punktu wejścia cząstki w pole magnetyczne do punktu jej zderzenia z detektorem. Zakładamy, że znamy wartość m, q,V i B.
Różne zadania fizyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
- Podziękowania: 21 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Różne zadania fizyczne
Zapytaj ciotki Google
1) https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=79901
3) https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=29896
1) https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=79901
3) https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=29896
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl