62.
Klocek o masie 200g zsuwa się z punktu A do punktu B, gdzie uzyskana prędkość wynosi vB=8,0m/s, a następnie porusza się po poziomej płaszczyźnie i zatrzymuje się w punkcie C. (Patrz rysunek.)
a.Ile wynosi w tym ruchu praca sił tarcia?
b.Ile wynosi współczynnik tarcia klocka o podłoże na odcinku poziomym?
Rysunek:
https://1.bp.blogspot.com/-chLsMzSpcW4/ ... enstax.png
7.62 Zasada zachowania energii mechanicznej-openstax
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 7.62 Zasada zachowania energii mechanicznej-openstax
a) \(W_T = \Delta E_p - E_k\)
b) \(W_T = \Delta E_k\)
\( \mu = \frac{v_B^2}{2gs_{BC}}\).
b) \(W_T = \Delta E_k\)
\( \mu = \frac{v_B^2}{2gs_{BC}}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: 7.62 Zasada zachowania energii mechanicznej-openstax
\(a)\) \(\Delta\)\(E_p\) \(=\) \(0,2kg\) \( * \) \(9,81\)\(\frac{m}{s^2}\) \(*\) \(4m\) \(=\) \(7,848J\)
\(E_k\) \(=\) \( \frac{mv^2}{2} \) \(=\) \(\frac{0,2kg * 64m^2/s^2}{2}\) \(=\) \(6,4J\)
\(W_t\) \( = \) \(\Delta\)\(E_p\) \(-\) \(E_k\) \(=\) \(7,848J\) \(-\) \(6,4J\) \(=\) \(1,448J\)
\(b)\) \(\mu\) \(=\) \(\frac{v_B^2}{2gs_{BC}}\) \(=\) \(\frac{64m^2/s^2}{196,2m^2/s^2}\) \(=\) \(0,326\)
Czy schemat rozwiązania jest prawidłowy?
\(E_k\) \(=\) \( \frac{mv^2}{2} \) \(=\) \(\frac{0,2kg * 64m^2/s^2}{2}\) \(=\) \(6,4J\)
\(W_t\) \( = \) \(\Delta\)\(E_p\) \(-\) \(E_k\) \(=\) \(7,848J\) \(-\) \(6,4J\) \(=\) \(1,448J\)
\(b)\) \(\mu\) \(=\) \(\frac{v_B^2}{2gs_{BC}}\) \(=\) \(\frac{64m^2/s^2}{196,2m^2/s^2}\) \(=\) \(0,326\)
Czy schemat rozwiązania jest prawidłowy?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 7.62 Zasada zachowania energii mechanicznej-openstax
ta, preciez to tylko podstawianie do wzorów+kalkulator
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl